Norges mest avanserte formbrødanlegg

Mesterbakerens nye formbrødanlegg på Alna i Oslo, er det mest avanserte som finnes i Norge. Anlegget kan kjøre mange forskjellige former samtidig, har en makskapasitet på 1500 brød i timen og kan styres av en person.

Publisert Sist oppdatert

– Tidligere lå brødene på mellomhvil i 10-15 minutter, men nå ligger de i 48 minutter. Sander Ter Huurne, Mesterbakeren

Anlegget stod ferdig i slutten av september 2016 og er levert av Unibak.

– Vi hadde spesifikke krav om hva vi ønsket ut av det nye anlegget. Ett av kravene var at det måtte være kompakt. Ca 350 kvm var det vi kunne bruke av plass, og for å få til dette måtte vi bygge i høyden, forteller Sander Ter Huurne, bakerisjef ved Mesterbakeren Oslo.

Og høyt har det blitt. I raskeskapet går deigene inn i et heissystem hvor de føres opp på én side og ned på den andre, hele ni meter i høyden.

Anlegget stod klart til bruk 1. oktober 2016
Anlegget stod klart til bruk 1. oktober 2016

Mellomhviletid for bedre sluttprodukt

Om formbrødanlegget

Formbrødanlegget hos Mesterbakeren Oslo stod ferdig 1. oktober 2016 og Unibak har stått for levering og montering. Hovedmålet var å bygge et anlegg for fremtiden hvor man kan produsere brød med lite tilsetning.

Anlegget består av maskiner fra forskjellige leverandører satt sammen til en linje som ansees for å være den mest avanserte i Norge per i dag.

Anlegget består av eltemaskiner fra Diosna, oppslag fra WP Haton, Newcap robotisert lagring- og plassering av former, Danmatic brødskiller, Sarmasic kjølespiral og Scale It metall detektor.

Anlegget kan tilpasses og reskaleres ved et eventuelt behov på et senere tidspunkt.

Mesterbakeren leverer brød og bakervarer til Rema 1000 og er Norges nest største bakeri målt i omsetning. Rema 1000 ønsket seg brød som var enda mer holdbare og mer saftige.

– Våre kunder ønsker en høyere kvalitet på ferdig vare, samt bedre holdbarhet. Derfor ville vi bygge en linje hvor brødene skulle ligge lenge på mellomhvil. Tidligere lå brødene på mellomhvil i 10-15 minutter, men nå ligger de i 48 minutter. Denne prosessen er med på å skape bedre aroma, bedre holdbarhet og vi får et mer elastisk brød som holder bedre på vesken og som dermed blir saftigere, sier Tur Huurne.

Rasketiden er også forlenget og deigene ligger nå i opptil 90 minutter.

Målet er å bruke færre tilsetningsstoffer og mindre bakehjelpemidler som gir et bedre sluttproduktet ut til kunde. Prosessen tar lengre tid enn tidligere, men dette tjener man inn på mindre tilsetning.

Reseptstyrt automatikk

Hele linjen er sentralstyrt og alle operasjoner er automatiske basert på resept. For eksempel kan ovnen steke med tre forskjellige temperaturer slik at tre forskjellige brød kan stekes samtidig. Alt går av seg selv når resepten er lagt inn.

– Fleksibiliteten i dette systemet er unikt. Kapasiteten er på 1500 brød i timen og hele linjen kan styres av en person. Systemet kan hente inn de type former som resepten tilsier og kontrolløren kan sjekke at alt går som det skal. Dette anlegget er veldig fremtidsrettet, sier salgssjef i Unibak, Lloyd Kleppe.

Kurvene hvor deigen får en mellomhvil før den sendes til rasking.
Kurvene hvor deigen får en mellomhvil før den sendes til rasking.

Kompakt og optimal prosesstyring

– Vi fikk i oppdrag av Mesterbakeren Oslo og prosjektere et nytt anlegg med full fleksibilitet i steketid. Plassen det skulle bygges på var begrenset og det var en kompleks oppgave, men vi mener vi har bygget et unikt anlegg som gir Mesterbakeren muligheten til å lage brød med mindre tilsetning av gjær og gluten, sier Gunnar Clifford, daglig leder i Unibak.

– Anlegget fungerer veldig bra og vi har oppnådd høy effektivitet med utmerket brødkvalitet, sier Sander Ter Huurne ved Mesterbakeren.

 

Se video fra produksjonen her.

 

 

 

Powered by Labrador CMS