I 2019 vant Jared Chuah den nordiske delfinalen i Valrhona C3.
I 2019 vant Jared Chuah den nordiske delfinalen i Valrhona C3.

Norge kan vinne sjokolade-VM

13. desember skal den norske konditoren Jared Chuah delta i sjokolade-verdensmesterskapet Valrhona C3 i Paris.

Publisert

Nå skjer det endelig, og jeg gleder meg veldig til å gjennomføre konkurransen.

I 2019 vant Jared Chuah den nordiske finalen i sjokolade-verdensmesterskapet Valrhona C3 (Chocolate Chef Competition). Seieren sikret ham en plass i finalen, som etter planen skulle finne sted i Singapore i 2020.

– På grunn av coronapandemien ble finalen utsatt tre eller fire ganger, og det har vært krevende å holde motivasjonen oppe underveis. Jeg ble på en måte «han som skal delta i et VM som det aldri blir noe av».  Men nå skjer det endelig, og jeg gleder meg veldig til å gjennomføre konkurransen, forteller Chuah til Bakeri.net.

Jared Jiann Lih Chuah er utdannet kokk og kommer opprinnelig fra Malaysia. Etter å ha bodd og jobbet flere år i London, flyttet han til Norge i 2010. Her har han blant annet jobbet som konditorsjef ved Festningen Restaurant i Oslo og som konsulent for flere av restaurantene i Furset-gruppen. Siden mai i år har han hatt stillingen som konditorsjef ved det nye hotellet Sommerro House i Oslo.

– Akkurat nå er det julebordsesong og veldig travelt her, forteller Chuah, som ved siden av hovedjobben også driver firmaet Sweets by Jared.

Krevende oppgave

11. desember drar han til Paris for å gjøre seg klar til den store finaledagen 13. desember. Oppgaven er å lage 15 desserter og 15 Afternoon Tea-desserter med Valrhona Grand Cru Belize 75% mørk sjokolade samt 33 bonbons/konfekt med Valrhona 66% Hazelnut Praline.

– Alt skal lages helt fra «scratch», og alt må være ferdig innen 6,5 timer. To dommerteam med profesjonelle kokker og konditorer fra hele verden skal bedømme resultatet. Det ene teamet skal vurdere selve arbeidsprosessen. De vil se på hygiene, renhold, teknikk og særlig håndtering av avfall. Det andre dommerteamet skal vurdere de ferdige produktene med et spesielt fokus på smak, forklarer Chuah.

Håper på pallplass

– Har du satt deg noe mål for konkurransen?

– Jeg håper på en pallplass, og det hadde selvsagt vært gøy å vinne hele greia. Men bare det å fullføre vil være en god prestasjon, sier Chuah.

Denne desserten lagde Jared Chuah da han vant den nordiske finalen i Valrhona C3 i 2019. Desserten er inspirert av orkanen Maria som traff Karibien for noen år siden. Den består av Bahibe sjokolade: mousse, gele, cremeux og ganache. Strøsselet er laget av stekt bahibssjokolade og sesam. Desserten inneholder også svart sesam, bambus-coulis og kalk- og romskum. Bordservering med en parfymespray av brent kakao tilsatt dominikansk rom.
Denne desserten lagde Jared Chuah da han vant den nordiske finalen i Valrhona C3 i 2019. Desserten er inspirert av orkanen Maria som traff Karibien for noen år siden. Den består av Bahibe sjokolade: mousse, gele, cremeux og ganache. Strøsselet er laget av stekt bahibssjokolade og sesam. Desserten inneholder også svart sesam, bambus-coulis og kalk- og romskum. Bordservering med en parfymespray av brent kakao tilsatt dominikansk rom.

 

Powered by Labrador CMS