Ett av konkurransehøydepunktene på SMAK 2017 blir utvilsomt «Nordic Chefs team Challenge». Her vil tre landslagskokker fra hvert av de fem nordiske landene konkurrere om en prestisjefylt seier med bruk av nordiske råvarer som utgangspunkt.

– Kokkemiljøene i de fem nordiske landene har i mange år hatt et tett og godt samarbeid. I år går vi sammen med SMAK 2017 om å arrangere en nordisk lagkonkurranse, forteller Kristine H. Hartviksen, visepresident i Nordisk Kjøkkensjef Føderasjon (NKF).

Hvert land skal lage en tre retters middag til 16 personer. Til forretten skal hovedingrediensene være lammenyre og brissel levert fra Nortura. Lammenyre er valgt for å bevisstgjøre rundt det å bruke alle stykningsdeler av dyret. Sterling-kveite fra Hjelmeland kombinert med sjøkreps skal brukes i hovedretten. Dette er nordiske råvarer av ypperste klasse. Til dessert skal sjokolade fra Valhrona være hovedingrediens. Dette skal kompletteres med grønnsaker fra Bama og tilbehør fra Tine og ASKO.

Under konkurransen vil elever fra Sørumsand videregående skole bistå med servering og andre spennende oppgaver «backstage».

– Vi ser dette som veldig positivt i forhold til å løfte frem unge som ønsker å satse på kokkeyrket. Det er viktig å synliggjøre faget på denne måten, og jeg tror dette betyr mye i rekrutteringssammenheng, forteller Hartviksen.

Kristine H. Hartviksen, visepresident i Nordisk Kjøkkensjef Føderasjon (NKF).

Mot til å lykkes

Kokkekonkurransen Bocuse d´Or har hatt stor betydning for kokkefaget. I Norge har konkurransen bidratt til å løfte frem norske kokketalenter og norske råvarer internasjonalt. Arne Brimi deltok som første norske kokk for 30 år siden. Nå er Norge, etter Frankrike, den mest meriterte nasjonen i konkurransen!

Bocuse d´Or Norge har tre hovedformål. Det ene er å bidra til norsk pallplassering, det andre er å bidra til inspirasjon for unge som vurderer en fremtid i kokkefaget, og det tredje er å bidra til mat-interesse for folk flest, sier Arne Sørvig.

– Dette er noe av det jeg vil komme inn på i inspirasjonsseminarene med Christopher Davidsen og Arne Brimi 7. og 8. februar under SMAK 2017, forteller daglig leder i Bocuse d´Or Norge, Arne Sørvig.

Årets kokk 2015 og sølvvinneren fra Bocuse d’Or Europe, Christopher Davidsen, representerer Norge i verdensfinalen i Lyon nå i januar. Christopher ble inspirert til å velge kokkefaget da han fikk jobb i oppvasken som 18-åring. Med en enorm vilje og evne til å yte det beste, har han oppnådd fantastiske resultater i konkurransesammenheng.

Læring og inspirasjon

SMAK 2017 skal speile hele verdikjeden – fra store, internasjonale merkevarer til små lokalmatprodusenter.

– Dette vil være en arena for inspirasjon og faglig påfyll, blant annet gjennom et variert og innholdsrikt seminarprogram. Vi ønsker å få frem mangfoldet i bransjen, og vår målsetting er å gjøre SMAK 2017 til en ledende møteplass i Norden for nettverksbygging, kompetanseheving og verdiskapning, sier prosjektleder Torill Engelberg i Norges Varemesse, og tilføyer dette:

– På SMAK 2017 får du høre bransjens egne suksesshistorier. Det nære, det usminkede og det ekte.