Etter å ha bakt seg rundt på Østlandet, samt noen år i Sverige, går nå turen tilbake til hjemtraktene for baker Nikolai Meling.

– Jeg har blitt spurt om å være med på noe utrolig kult i Stavanger, som jeg har sagt ja til. Lista for å slutte i Harmoni har vært høy, men dette prosjektet klarte jeg ikke si nei til, sier Nikolai Meling til Bakeri.net.

Mathuset Fabrikken

Og prosjektet Meling nå går til, er det stjernekokk Sven Erik Renaa som står bak. Renaa er en viktig og aktiv mann på Stavangers matscene, som er involvert i flere matprosjekter, foruten restauranten Renaa med en stjerne i Guide Michelin .

Arbeidstittel på nyskapingen er «Fabrikken» og det skal bli et mathus med flere genrer. Her skal det bakes brød av ypperste kvalitet og det blir også et konditori med eget sjokoladerom. Det skal lages italiensk gelato. Fabrikken får også pizzeria for Frogner House sine gjester.

«Fabrikken» blir i lokalene til Frogner House på Lagårdsveien i Stavanger, så det blir også serveringstedet for hotellets gjester

– I Stavanger er det stor etterspørsel etter bakervarer laget på norske råvarer av høy kvalitet. Vi vil skape et bakeri som lager slike produkter, som er rene, sunne, økologiske og bærekraftige. Og da er Nikolai rette mann til å styre denne delen av produksjonen, sier Sven Erik Renaa til Bakeri.net.

Stjernekokk, Sven Erik Renaa, satser stort med det nye matprosjektet «Fabrikken», som skal åpne i august 2020.

Stjernekokk, Sven Erik Renaa, satser stort med det nye matprosjektet «Fabrikken», som skal åpne i august 2020.

Foto: Tom Haga

Wonkaland i Stavanger

Renaa tror han vil treffe markedet godt i Stavanger med kvalitetsproduktene som skal komme ut av Fabrikken.

– Vi skal produsere varer til restaurantene våre, men i all hovedsak er planen å selge til kantiner, dagligvarebutikker, restauranter, kafeer og gourmetbutikker, og så klart retter vi oss mot privatpersoner. Fabrikken blir et multihus med 900 kvm produksjonslokaler og utsalg, med mange sitteplasser. All produksjon skal foregå bak store vinduer, slik at gjestene kan se hvordan vi lager produktene. Dette blir et slags norsk Wonkaland, sier Renaa entusiastisk.

Massevis av faglige utfordringer

Nikolai Meling tror denne muligheten kan gi han gode utviklingsmuligheter i tiden fremover.

– Sven Erik Renaa er en engasjert og dreven kokk, med store planer for Fabrikken. Dette prosjektet vil gi meg mange muligheter fremover, og han har nærmest gitt meg fritt spillerom på å skape gode bakervarer. Dette kan gi meg massevis av faglig utfordring i tiden fremover. Ambisjonene er store, vi skal lage bakervarer på toppnivå. Lange liggetider, topp råvarer, surdeig og mye kjevling, dette blir utrolig kult, sier Nikolai Meling.

– Du har jo sammen med Fredrik hatt mye faglig framgang i Harmoni, hvordan blir det å slutte der nå?

– Det blir ikke lett, men Fredrik er jo glad på mine vegne. Det har vært sinnsykt kjekt å være i Harmoni, men ting går videre i livet. Dette var jo også en av grunnene til at jeg gir meg på landslaget. Jeg både tror og håper at dette skal bli bra, og jeg skal ihvertfall gjøre mitt beste for å at dette skal lykkes, sier Nikolai.

Kvalitetsbærer

– Hvorfor ville du ha med Nikolai på dette prosjektet?

– Det er egentlig lenge siden jeg tok kontakt med han. Da han vant NM, sa han i et intervju at han hadde en drøm om å flytte hjem til Rogaland og starte et lite bakeri for seg selv, så da ringte jeg ham med en gang og spurte om han ville samarbeide en gang i fremtiden. Når Fabrikken ble en realitet, så ringte jeg igjen og kom med et konkret tilbud. Hadde ikke Nikolai blitt med, så hadde vi ikke satset på bakedelen av Fabrikken slik vi nå gjør. Nikolai er en kvalitetsbærer og jeg vet at han vil gi bakervarene den kvaliteten jeg er på utkikk etter, sier Renaa.

– Nikolai skal lede bakeriet, han skal være i produksjonen og samtidig utvikle produkter. Han skal få med seg et godt team, jeg skal bare legge til rette for han og resten av gjengen som skal jobbe her, sier Renaa.

I konditoriet har Renaa ansatt Hege Andersen, coach på BKL, som leder. Hun vil være med å bygge opp et like godt faglig konditori som på bakeridelen. Resten av teamet på Fabrikken ansettes etterhvert og planen er åpning 19. august 2020.