I neste år vil folk flest bli enda mer opptatt av å velge mat som ikke inneholder kunstige tilsetningsstoffer, skriver analyseselskapet Mintel i sin trendrapport for 2018.

Neste års største trender

Her er fem overordnede trender som vil prege mat- og drikkebransjen i 2018.

Publisert Sist oppdatert

Åpenhet vil lønne seg i 2018.

Snart går vi inn i et nytt år med nye muligheter – og nye trender. For alle som jobber i mat- og drikkebransjen vil det være nyttig å kjenne til hvilke overordnede trender som i stor grad vil styre markedet i 2018. Ifølge det verdensledende markedsanalyseselskapet Mintel er dette de fem viktigste globale mat- og drikketrendene for neste år:

Full åpenhet

Mintels trendrapport og flere andre er enige om at åpenhet vil lønne seg i 2018. Dette fordi dagens forbrukere er svært mistenksomme. Etter diverse matskandaler og fremveksten av falske nyheter stoler de ikke lenger på myndighetene, mediene og næringslivet.

Dagens forbrukere er særlig skeptiske til store selskaper, og de krever nå full åpenhet for å forsikre seg om at maten de kjøper og spiser er trygg og ekte. Dette stiller krav til matbransjen om å være åpne og fortelle om alle ingredienser og produksjonsprosesser, ikke bare hos seg selv, men også hos leverandører. Hvor er råvaren dyrket og hvordan er den høstet inn? Er produktet fritt for kunstige tilsetningsstoffer og GMO? Er det produsert i henhold til Fair Trade-standarder, og hvordan har dyrene hatt det? Målet med å besvare slike spørsmål er å få forbrukerne til å føle at de har gjort et godt valg med tanke på mattrygghet, etikk, dyrevelferd, helse, miljø og bærekraft.

Hjelp til selvhjelp

Dagens forbrukere er opptatt av å «ta vare på seg selv», men opplever at det kan være vanskelig å finne tid til dette i en hektisk og stressende hverdag. Derfor vil all hjelp til selvhjelp ønskes velkommen av markedet, spår Mintel. Mange forbrukere blir stadig mer forvirret av ulike (og ofte motstridende) kostholdsråd som kommer fra alle hold og kanter. Det skaper stress, og mange ønsker nå å fjerne denne typen «negativitet» fra livene sine. I matveien kan det innebære å skape seg sin egen, personlige diett. Mintel tror også at forbrukerne vil bli mer og mer opptatt av hva maten faktisk kan tilføre dem i stedet for det ensidige fokuset på hva maten ikke inneholder.

Å unne seg litt nytelse er for mange en viktig og integrert del av det å ta vare på seg selv, og det er gode nyheter for baker- og konditorbransjen. Men samtidig er dagens forbrukere svært opptatt av å ikke overdrive inntaket av søtsaker, og dette har skapt en stor og økende interesse for kaker og desserter i miniformat.

Mindre og sunnere: Det San Fransisco-baserte bakeriet Just Desserts selger små organiske fullkorns-browniebiter.
Mindre og sunnere: Det San Fransisco-baserte bakeriet Just Desserts selger små organiske fullkorns-browniebiter.

Flere sanser

I «gamle dager» var man hovedsakelig opptatt av hvordan maten luktet og smakte. Maten kunne gjerne se fin ut i tillegg, men fokuset på matens utseende har i løpet av de siste årene blitt tatt til helt nye høyder takket være sosiale medier som Instagram og Snapchat. Som et nytt steg i denne utviklingen tror Mintel at fokus nå vil rettes mot hvordan maten føles og høres ut.

Personligfisering

Det å kjøpe mat- og drikkevarer på nett og med mobile enheter blir stadig mer vanlig og er et kjærkomment tilbud for mennesker som lever hektiske liv. I dette ligger det stadig større muligheter for å tilby kunder personlige anbefalinger og kampanjer utviklet med bakgrunn i personlige interesser. Ja, kanskje til og med nye produkter utviklet på bakgrunn av personlige preferanser. Ifølge Mintels prognoser vil slik personligfisering komme for fullt i 2018. Mintel tror at de fleste forbrukere vil sette pris på denne utviklingen, og at selskaper som satser på personlig kundebehandling vil kunne tiltrekke seg flere kunder.

Teknologisk utvikling

I 2018 vil vi ane konturene av en teknologisk revolusjon innen matproduksjon. Kjøtt dyrket i laboratorier og plantebaserte melkeprodukter har skapt overskrifter de siste årene, men slike produkter har hittil vært svært sjeldne og veldig dyre. Nå har imidlertid denne utviklingen fått opp farten, etter flere store investeringer gjort av blant andre Bill Gates, General Mills, Tyson, Unilever og Cargill. Håpet er at teknologisk fremstilt mat kan være en del av løsningen på utfordringen med å brødfø hele verdens befolkning i fremtiden.

Mange forbrukere vil ønske denne trenden velkommen av hensyn til miljø og bærekraft. Teknologien vil etter hvert også tillate oss å lage «kunstig mat» som er enda sunnere og mer næringsrik enn konvensjonell mat. Da vil også de mange forbrukerne som er spesielt opptatt av helse ønske den teknolgiske matrevolusjonen velkommen. Selve revolusjonen kommer ikke for fullt i 2018, men i løpet av neste år vil vi med stor sannsynlighet se flere og flere tegn som peker i dens retning.

Powered by Labrador CMS