Produksjon av Lefserull og Seterlefse skal flyttes til Berthas Bakerier ved Gjøvik. Som en konsekvens av denne beslutningen blir det nedbemanning ved Børset Bakeri i Rindalskogen, slår ledelsen fast. Begge bakeriene har samme eier, Baxt AS i Larvik.

Hvor mange som mister jobben er fremdeles ikke avklart. Onsdag 16. november kalte ledelsen inn de tillitsvalgte til allmøte. Onsdag i denne uken ble det gjennomført drøftelsesmøter med de ansatte.

 

Fra sidevirksomhet til industribakeri

Det var Anders og Bjørg Børset som startet bakeriet i 1965, som en tilleggsnæring til butikken de drev.

I 1970 ble Børset Bakeri satt opp ved Holtebrua i Løfald. Siden ble bakeriet utvidet flere ganger. Produksjonen gikk jevnt i mange år, med mellom 20 og 30 ansatte.

 

Eierskifter

Det har vært flere eierskifter de siste årene. I 2013 tok danske Dan Cake roret ved industribakeriet. Daværende daglig leder gjennom mange år, Bjørn Børset, fortsatte som deleier, men ønsket å tre tilbake og overlate ledelsen til nye krefter. Dette var en prosess som gikk over lengre tid, ifølge Børset.

Bakeriet hadde dengang mellom 45 og 50 ansatte, med produksjonslinjer for lomper og lefser, formbakte kaker og smultringer.

Børset Bakeri omsatte dette året for 46 850 millioner kroner både til lokale kunder og nasjonale distributører. Børset lomper, Dølalefse og Bjørken Lefserull var blant merkevarene.

 

La om driften

For å møte den økte etterspørselen ble det gjennomført en fullstendig oppgradering av lompelinjen, med investeringer for å øke kapasiteten. A. Kvam A/S, A/S Elektro og Dynatec ble trukket inn i denne prosessen.

Å starte nye produksjonslinjer, med mange nye ansatte, var kostbart. Håpet var at investeringene og automatiseringen ville øke lønnsomheten.

 

Kun lefse- og lompeproduksjon

Det ble besluttet å rendyrke lefse- og lompeproduksjonen, da baksten av formkaker, smulteringer og julebrød ble for mange og små serier, ifølge ledelsen. Bakeriet gikk fra fire til en linje.

Ingunn Romundstad, som ble ansatt i 1995, ble driftsleder i 2013. Baxt AS kom inn på eiersiden i 2014.

 

Ikke lønnsom nok

I 2015 hadde Børset Bakeri en omsetning på drøyt 31 millioner kroner.  Likviditetsgraden og soliditeten ble ansett for å være meget god, men lønnsomheten ikke var tilfredsstillende.

Nyheten om nedbemanningen har fått folk til å reagere på sosiale medier.

– Min dystre spådom er at om ikke lenge er det spikeren i kista for denne tradisjonsrike bedriften i Rindal. Håper dette ikke slår til, skrev Geir Allan Sætherpå Facebook.