Tradisjonsrike Romsøes Conditori har vært en del av bybildet i Stavanger siden 1925. For et par måneder siden var frykten at bakerihistorien skulle ende i 2020, på Geir Voll sin vakt i familiebedriften. Han har jobbet i bedriften siden 1966 og har nå fått neste generasjon inn i bedriften, men plutselig så det ut som om livsverket ville ende i ruiner.

Brått på

– Denne koronasituasjonen kom veldig brått. Butikkene våre ble tomme. Vi fikk ikke solgt varene våre. I løpet av et par dager var ordreboka strøket ut. En av våre ansatte ble korona-syk, og vi var redd for at flere av våre ansatte skulle bli syke. På det tidspunktet måtte vi gjøre et valg. Vi valgte da å stenge ned butikkene og produksjonen. Da var jeg veldig usikker på hvordan fremtiden ville bli, sier daglig leder Geir Voll til Bakeri.net.

Negativt oppslag

Et negativt oppslag i Stavanger Aftenblad gjorde at Geir Voll gikk helt i kjelleren. I artikkelen stod det å lese at bakeriet gikk mot konkurs.
– Det oppslaget slo luften ut av meg. Personlig følte jeg slett ikke at vi var så nær konkurs som avisen ville ha det til. Dette oppslaget var et skikkelig slag i ansiktet. Jeg måtte i en liten periode henvise videre til min advokat. Jeg måtte bare ha en liten pause og få trukket pusten litt. Avisartikkelen var veldig negativ for oss. Derfor tok jeg kontakt med Stavanger Aftenblad etter at vi begynte å åpne våre butikker igjen og spurte om de kunne komme og lage en ny sak om at vi var i gang igjen. Det gjorde de, og det har gitt oss et løft. Vi merket økt trafikk i butikkene våre samme dag som artikkelen stod på trykk. Det er tydelig at kundene vil ha oss i bybildet, og det varmer utrolig mye, sier Voll.

Romsøes Conditori åpner nå utsalg for utsalg. De har også avviklet to av sine utsalg.

Romsøes Conditori åpner nå utsalg for utsalg. De har også avviklet to av sine utsalg.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media

Verste i bedriftens historie

Voll er ikke i tvil om at dette er den verste krisen bedriften har hatt i løpet av sine 95 år. Det nærmeste å sammenligne med er de harde 30-årene.
– Det har vært dager og uker der jeg har vært i tvil om vi ville få feire vårt 100-årsjubileum, sier Voll, og er takknemlig for at vi bor i Norge.

– Vi er heldige som bor i et land der det er mulig å få statlig hjelp for å komme videre. Vi har ansatte som er positivt innstilt til å komme tilbake til jobben. Det er krevende for mange familier som nå får reduserte inntekter og som har sine faste forpliktelser. Det er tøft. Jeg håper at vi kan få de ansatte i jobb igjen.

Så smått i gang igjen

Nå har bakeriet startet opp med fire utsalg. Et annen skal gjenåpne snart og to utsalg er lagt ned. Dette var to utsalg der bakeriet har slitt med lønnsomheten lenge, men de har ikke kommet ut fra eksisterende leiekontrakter. Etter at krisen var et faktum, var huseierne mer forhandlingsvillige og det er nå inngått en avtale om å avslutte leieforholdet på disse to stedene.
– Nå går det rimelig greit med en bemanning som er tilpasset situasjonen vi er i, men jeg må innrømme at jeg trodde perioden med stenging vill bli vesentlig kortere, sier Voll.

Før koronapandemien hadde selskapene Romsøes Conditori AS, Romsøe Produksjon AS og Romsøes Mat AS til sammen 52 ansatte. Alle ble permittert da de stengte ned virksomheten. Nå har ti ansatte kommet tilbake.

– Det er ikke fullt kjør, men vi ser at ting beveger seg i rett retning. I tiden fremover vil vi gradvis ta inn permitterte ansatte for å bygge oss opp igjen i takt med etterspørselen.

– Når er dere oppe og går 100 prosent?
– Det vet vi ikke. Det er det vanskelige og spenningsmomentet. Vi er veldig spente på hvor fort vi greier å få hjulene i gang igjen. Vi merker allerede forskjell ved at skoler og barnehager har kommet i gang. Folk har begynt å komme mer ut, så får vi se hvor lang tid det tar før vi nærmer oss en mer normal tilstand.

– Nå skal vi kjøre på!

Bakeriet har tilpasset sortimentet og har nå rundt halvparten av produktene i daglig produksjon. Vareutvalget vurderes fortløpende. Påsmurt har begynt å gå bedre. Alt emballeres. På kakefronten har det vært mer stille, men nå har det begynt å løsne i forbindelse med 17. mai.

– I år blir det jo fest hjemme og mange familieselskaper. Det har vi allerede merket godt med en sterk økning i antall kakebestillinger. Det er utrolig hyggelig. Forhåpentlig er det starten på en mer normal situasjon fremover.

– Så nå er optimismen på vei tilbake?
– Den er ikke bare på vei tilbake, den er på topp! Nå skal vi kjøre på og bygge stein på stein fremover og kjempe oss tilbake, sier en optimistisk Voll.

Daglig leder Geir Voll er ikke i tvil om at dette er den verste krisen bedriften har hatt i sine 95 år. Nå peker imidlertid pilene i rett retning og smilet er tilbake.

Daglig leder Geir Voll er ikke i tvil om at dette er den verste krisen bedriften har hatt i sine 95 år. Nå peker imidlertid pilene i rett retning og smilet er tilbake.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media