Waagans Bakeri og Konditori på Tynset har lange tradisjoner som familiebakeri. I 2018 flyttet Anne Flemsæterhaug Waagan fra Oslo og en trygg sykepleierjobb, til hjembygda for å ta over bakeriet. Her har hun hatt en altoverskyggende utfordring; å skaffe fagfolk som vil jobbe i bakeriet. Hennes far Kjell på 72 år har steppet inn i mangelen av folk og reddet bakeriet.

I løpet av høsten har Waagan gått ut i flere medier og fortalt at ingen vil flytte til Tynset og begynne som baker eller konditor. Både NRK, lokalavisene og Bakeri.net har omtalt saken og fortvilelsen som faktisk var så stor at bakeriet vurderte å redusere åpningstidene eller i verste fall legge ned. Det til tross for god økonomi, flotte lokaler og mange kunder. Slik ser det heldigvis ikke ut til å bli.

Medieomtalene har gitt god synlighet for den ledige stillingen i bakeriet på Tynset. Det har gjort at
bemanningskabalen nå endelig ser ut til å gå opp.

– Responsen fikk vi da vi la om annonsen vår til en mer humoristisk vri. I tillegg endret vi teksten og understreket at du ikke trengte å være utlært baker. Det gjorde at en 23-årig lokal institusjonskokk tok kontakt med oss. Det viste seg at hun hadde drømt om å bli konditor i mange år, men at det ikke passet å flytte for å ta fagbrevet. Den muligheten får hun nå av oss, sier en glad Waagan.

Veslemøy Løkken er utdannet kokk og starter hos Waagans Bakeri og Konditori på Tynset 4. januar.

Veslemøy Løkken er utdannet kokk og starter hos Waagans Bakeri og Konditori på Tynset 4. januar.

Foto: Privat

Ansatte kokk med konditordrøm

Det er Veslemøy Løkken fra Alvdal som får Waagans Bakeri og Konditori som arbeidssted fra 4. januar.

– Som kokk kan du det grunnleggende, og når du i tillegg drømmer om å bli konditor, så tenker jeg at også motivasjonen er på plass. I tillegg tar hun videreutdanning innenfor økonomi og ledelse. Det gjør at Veslemøy kan bli en viktig ressurs i bedriften. Hun er den brikken jeg har ventet på i årevis. I tillegg har min mann Roger også så smått begynt å jobbe i bakeriet. Han jobber på anlegg som forskalingssnekker og har begynt i bakeriet i friperiodene. Det bidrar også positivt til bemanningskabalen.

For Anne Flemsæterhaug Waagan var dette i grevens tid. Hun går nå selv ut i svangerskapspermisjon. Derfor har hun følt på et ekstra press for å finne en løsning.

Plutselig søkere i kø

Etter all medieomtalen var det ikke bare Veslemøy Løkken som tok kontakt med bakeriet. Det gjorde også mange andre faglærte bakere og konditorer fra det ganske land.

– Vi hadde allerede inngått en avtale med Veslemøy da andre faglærte søkte stillingen, så vi kan ikke tilby dem jobb akkurat nå, men vi har dem på blokka til fremtidige behov. Ja, så fort kan det snu, sier Waagan, lykkelig for at hun kan gå inn i en travel førjulstid vel vitende om at brikken de har ventet på endelig kommer på plass i januar.

– Nå ser jeg lyset i tunnelen. Nå blir jobben å få Veslemøy til å trives her og ha lyst til å være i bedriften.