
Nå kan du søke om penger til å få ned sykefraværet
Nå kan du få hjelp til å få ned sykefraværet. IA-bransjeprogrammet for næringsmiddelindustrien har penger og vil støtte tiltak som virker.
Nå har vi kommet så langt at alle bedrifter kan søke om midler til tiltak.
Opplæring av ledere, verneombud eller tillitsvalgte. Ergonomi, norskopplæring eller andre gode tiltak for å forebygge sykefravær. – Vi ønsker at flere skal bruke de tiltakene som vi har laget for bransjen og som vi vet at fungerer godt, sier Caroline Dyrnes.
Alle kan søke
Hun er prosjektleder for næringsmiddelindustriens bransjeprogram for et inkluderende arbeidsliv. De siste fire årene har 13 bedrifter i programmet prøvd, feilet, forbedret og utviklet en rekke tiltak som skal hjelpe de ansatte med å holde seg friske og fornøyde.
– Bransjeprogrammet er der for å redusere sykefravær og frafall. Nå har vi kommet så langt at alle bedrifter kan søke om midler til tiltak, også de som ikke har vært med i bransjeprogrammet, forteller Dyrnes. Den første søknadsfristen er 15. juni, og så blir det en ny mulighet til å søke til høsten.
Arbeidsmiljø som mobilspill
– Vi har lovende erfaringer med tiltakene som er prøvd ut, sier Kjetil Frøyland. Han er forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet, AFI. Instituttet har forsket på de tiltakene som IA-bransjeprogrammet har utviklet.
Blant annet har prosjektet sørget for at du kan lære å arbeide tryggere og bedre ved hjelp av et mobilspill. En ny app for ergonomi – altså tilrettelegging av arbeidsmiljøet – gjør det morsomt å lære også for den som ikke har så lyst til å lese lærebøker og rundskriv.
Kartlegging av ergonomi i bedriften er et godt eksempel på tiltak som har hjulpet noen, og som andre nå kan søke om støtte til.
Lærer opp ledere
– Vi ser at opplæring og utvikling av ledere har hatt god effekt. Rollen som mellomleder er ekstremt viktig for om en ansatt skal trives på jobb eller ikke, understreker AFI-seniorforsker Siri Yde Aksnes.
Ofte kan mellomlederne mye om selve produksjonen – de er gjerne forfremmet fra en produksjonsjobb – men de får lite hjelp til å bli flinke ledere.
– De ansatte på gulvet har veldig god innsikt i sin egen arbeidssituasjon og hvordan den kan forbedres, sier Aksnes. Men det er ikke alltid noen enkel måte for dem å si fra på. Nærmeste leder kan sitte et stykke unna, og mange vet ikke hvem som er tillitsvalgt eller verneombud.
– Mange opplever arbeidet og fellesskapet som positivt, men arbeidslokalene begrenser det sosiale, sier Kjetil Frøyland.
Bedre i norsk
Språkkurs til dem som ikke har norsk som morsmål, rullering mellom forskjellige arbeidsoppgaver slik at belastningen blir mindre og opplæring av verneombud og tillitsvalgte er andre tiltak som IA-bransjeprogrammet er i gang med.
«En bra dag på jobb» er et eget, gratis verktøy for bedre arbeidsmiljø, og det er spesialtilpasset for næringsmiddelindustrien. – Vi anbefaler å gjennomføre det jevnlig, sier Siri Yde Aksnes.
– Dessuten kan du søke støtte til egne tiltak, forteller Caroline Dyrnes. Bedrifter som vil gå i gang med tiltak som de har funnet ut at vil hjelpe, har mulighet til å få støtte.
Kravet til den som vil søke, er at tiltakene blir gjennomført i samarbeid mellom ledelse, tillitsvalgte og verneombud. Maksbeløpet som det går an å få, er 150.000 kroner.