Nå kan du bake med insekter

Mattilsynet har godkjent en ny trend. Foreløpig bare i mel, men hele insekter kan også snart være tillatt.

Publisert Sist oppdatert

Spiser du sirissmelet spiser du 100 prosent av skapningen, inkludert ytre skjelett og indre organer.

En økende verdenstrend har kommet til Norge. Etter en dialog som varte i nesten et år fikk gründerne Casper Martens Larsen, Mattis Rogne og Jarle Krokås Andresen i Acheta.no lov til å innføre og selge mel fra Thailand som er laget 100 prosent av sirisser av arten «Acheta domesticus».

Dette er en type små gresshopper som blir avlet frem på gårder med økologiske råvarer. insektene fryses i hjel og blir deretter kokt, før de tørkes og males om til mel.

Sirissene inneholder store mengder med protein, slik at melet får et proteininnhold på hele 60 – 68 prosent. Dette er dobbelt så høyt proteininnhold enn hva for eksempel storfé kjøtt har.

 

Næringsrike skapninger

Det høye protein- og næringsinnholdet er et av de viktigste argumentene for sirissmelet.

– Spiser du sirissmelet spiser du 100 prosent av skapningen, inkludert ytre skjelett og indre organer. Dermed drar du nytte av et bredt spekter av næringsstoffer. De inneholder mange av B-vitaminene, tiamin, riboflavin, niacin og pantotensyre. Sirissene er også svært mineralrike. Her finnes sink, fosfor, selen, jod, jern og magnesium, ifølge Acheta gründerne.

 

Verdens trend ble «big buisness»

Befolkningen i om lag 80 prosent av alle verdens land spiser retter med insekter, slik de alltid har gjort. Men inntil nylig har ikke småkrypene vært å finne på menyene i verken amerikanske eller europeiske restauranter.

Gresshoppemel ble først populært blant kroppsbyggere og idrettsutøvere i USA. Trenden har nå vokst slik at insekter nå er å betrakte som et hurtig voksende matsegment.

Ifølge det amerikanske magasinet Forbes ble mer enn 25 insektfirmaer etablert i USA og Canada mellom 2012 til 2015.  Insekter er blitt en stor industri.

 

Bærekraftig supermat

Organisasjoner som FN og The Gates Foundation omtaler insektene som den neste supermaten.

Trenden er også interessant fra et samfunnspolitisk ståsted. Å dyrke fram insekter krever mindre energi enn å kjøttavling og kan være en av løsningene på matkrisen som følge av befolkningsveksten, mener FN forskere.

 

EU-aksept

EU har konkludert med at det å spise insekter ikke er farligere enn å spise kjøtt.

I Norge blir gresshoppemelet det første insektsproduktet i handelen. Ingen norsk butikk selger i dag hele insekter, det kan komme produkter som snacks om kort tid.

Insekter som skal selges som mat må oppfylle alle krav i matloven og forskrifter under matloven. Næringsmidler som betegnes som «ny mat» skal forhåndsgodkjennes/risikovurderes før de kan selges. Definisjonen av ny mat finnes i ny mat-forskriften.

I bakverk vil man knapt merke sirissmelet og få mange næringsstoffer.

Hever dårlig

Insekter blir nå brukt i en rekke bakeprodukter, som brød, kjeks, cupcakes, kaker og knekkebrød, blant annet.

Men sirissmel binder ingrediensene i deigen dårlig sammen, og kan ikke heve et bakverk. Derfor velger man å blande melet sammen med andre typer mel.

I bakverk vil man knapt merke sirissmelet og få mange næringsstoffer, påpeker Acheta gründerne.

 

Skorpioner og mark

Bakeriet Patisserie Maxime i Edinburg har tatt insektstrenden til nye høyder. Eieren, Cyril Barthelme, tilsetter nå både mark og skorpioner i baksten sin.

Han håper å snu kundenes negative holdninger mot insekter i mat.

 

Powered by Labrador CMS