Brødskala’n har også tidligere fått kritikk. Sist ble det gjort endringer ved å sette på grovhetsprosenten i tillegg til merket. Nå kan merket få nye endringer etter ny kritikk. Det er utvilsomt negativt for bransjen omdømme å jevnlig bli fremstilt som juksemakere.

Torsdag satte TV2 Matkontrollen søkelyset på Brødskala’n. Merket, som eies av NHO Mat og Drikke, består av et kakediagram, som deles inn i fire «kaker» etter hvor grovt brødet er. I tillegg står den eksakte grovhetsprosenten i tilknytning til merket. Kritikken mot denne, bokstavelig talt, grove inndelingen, går på at alt mellom for eksempel 26 og 50 prosent får to «kaker», og betegnes som halvgrovt. En loff med null prosent grovt mel får én «kake», men betegnes riktignok som fint brød. Programmet mente også at bakerier har oppgitt feil grovhetsprosent. Du kan lese om innslaget og se innslaget her.

 

Ser på justeringer

Bakke erkjenner at det kan være grunn til å se på merkeordningen, ikke minst forholdet mellom prosenttallet og antall «kaker».

– Ordningen har vært revidert tidligere, og vi er selvfølgelig åpne for innspill som kan forbedre ordningen. NHO Mat og Drikke har tidligere også uttalt at dersom Mattilsynet endrer tolkning av hva som er grovt, vil vi se på merkeordningen og gjøre nødvendige tilpasninger.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke å lure noen. Vårt ønske er at forbrukerne skal spise mer grovt. Det er viktig for oss at Brødskala’n tjener formålet, derfor har vi igangsatt en prosess for å endre denne, sier Gunnar Bakke, daglig leder i Baker- og konditorbransjens landsforening.

 

Merket har virket

– Formålet med Brødskala’n har alltid vært å gi forbrukerne et verktøy som fører til at de velger brødsorter med mer fiber. Brødskala’n ble etablert gjennom et samarbeid mellom Helsedirektoratet, Mattilsynet, Forbrukerrådet og NHO Mat og Drikke i 2006, basert på Mattilsynets definisjon av hva et grovbrød er. Ordningen er nå godkjent, og har vist seg å fremme formålet, sier Han viser til at kostens fiberinnhold de siste 15 årene har økt. Mattilsynets definisjon av «grovt» er når over halvparten av melblandingen er grovt mel, det vil si sammalt mel, hele korn og kli.

– Merkeordningen visualiserer på en enkel måte grovheten gjennom et firedelt kakediagram. Dette er enkelt, men «grovmasket». Nettopp derfor er det et krav at grovheten i prosent skal angis sammen med merket, sier Bakke.