Dagens produksjonslokaler skal rives, og i stedet kommer det opp et nybygg med 8–900 kvadratmeter til produksjon.

Satse eller hoppe av

– Vi var kommet til det punktet at enten må vi satse videre, eller så må vi hoppe av, sier Hedli Moseid. Sammen med mannen Knut Arne driver hun bakeriet på Mosby i Torridal, en mil oppover dalen fra sentrum av Kristiansand.

I tillegg til nye produksjonslokaler skal ekteparet Moseid sette i stand et gammelt, verneverdig hus på tomten.

– Inne i det er det en baksteovn som vi skal restaurere opp. Der vil vi ha sitteplasser, litt brødkurs og lefsekurs og forskjellig, forteller Hedli Moseid.

Torridalstun

Tidligere var det gamle huset del av et torridalstun – den klassiske måten å bygge på i dalen. Nå skal låven gjenreises.

– Vi skal ha utsalg i låven. Så henger det gamle huset sammen med låven med et mellombygg. Vi skal bygge torridalstunet sammen med produksjonen – dette blir spennende! synes hun.

Den gamle steinovnen i bakeriet skal helst flyttes med til det nye bakeriet. Det er den som brukes mest i produksjonen.

– Når en er i gamle lokaler, må en ta et løft for å tilfredsstille Mattilsynet og Arbeidstilsynet. Vi så på å bygge på de produksjonslokalene vi har, men da måtte vi heve taket. Det ble så mye at det ble nesten like dyrt som å bygge nytt, forteller Moseid.

Innsyn

En viktig del av jobben har vært å kunne opprettholde produksjonen samtidig med at det bygges. Det skal gå bra.

– Så ønsker vi å ha innsyn i produksjonen for kunder som kommer til oss. De skal kikke inn i selve produksjonen, og også inn fra bakhagen der de kan sitte og spise. Det å skape aktivitet er kjempeviktig for å trekke folk. Vi vil lage noe litt annerledes enn det andre som er på Sørlandet, sier Moseid.

Utsalg nummer tre

Selv om Moseid Bakeri øker jevnt og trutt og kom opp i 25 millioner kroner i omsetning i fjor, er det ikke noen liten investering som skal gjøres. Samtidig ønsker ikke familiebedriften å bli for stor. I dag har bakeriet to utsalg. Ønsket er ett til nærmere Kristiansand, men ikke mer.

– Vi er en familiebedrift som ønsker å være liten, men heller gjøre det bra på de utsalgene vi har. Til sammen er vi 45 ansatte. Vi blir nok noen flere nå, varsler Hedli Moseid.

Hun snakker varmt om nærhet til kundene og produktene og et lite team. Det var aldri snakk om å hoppe av – til det trives paret for godt med bakeri som livsstil.

Når Kristiansand kommune er ferdige med behandlingen og tillatelsene er på plass, er håpet å komme i gang med byggingen til våren og gjerne være ferdige til jul i 2022.

Tre og rugmel

Moseid Bakeri vil helst bygge mest mulig i tre – innenfor de grensene som Mattilsynet setter. Den gamle håndverksstilen underbygger håndverket som bakerne holder på med.

Ikke nok med det: Det skal helst males med mel, også.

– Vi har funnet frem til gammel komposisjonsmaling som er laget på rugmel. Vi synes det er en litt artig ting å male bakeriet i rugmel, sier Hedli Moseid.