Morten Schakenda fikk Møllerens Inspirasjonspris 2017. Her sammen med konferansier Øyvind Mund.
Morten Schakenda fikk Møllerens Inspirasjonspris 2017. Her sammen med konferansier Øyvind Mund.

Morten Schakenda er død

Morten Schakenda, kjent som Bakeren i Lom, sovnet rolig inn mandag 14. mars. Han ble 55 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Morten var et stort forbilde og en svært hyggelig mann som vil bli savnet av hele bransjen.

Onsdag ettermiddag delte Bakeriet i Lom den triste nyheten om at Morten Schakenda er død etter lengre tids sykdom. «Morten sovna roleg inn måndag kveld. Takk for alt du har skapt. Du har vore en inspirasjon for oss alle, står det i Facebook-innlegget, som i løpet av få minutter fikk hundrevis av kondolanse-meldinger.

Kjetil Dale Aas i BKLF er en av flere fra baker- og konditorbransjen som uttrykker sin sorg og medfølelse på Facebook: «Morten var et stort forbilde og en svært hyggelig mann som vil bli savnet av hele bransjen», skriver han.

Morten Schakenda var en viktig inspirator og læremester for mange i bakerbransjen. Han var kjent for å dele villig av all sin kunnskap om baking.

Schakenda kom opprinnelig fra Gjerdsvika på Sunnmøre. Han utdannet seg tidlig som kokk, og han arbeidet i mange år ved Gastronomisk institutt i Stavanger. Senere jobbet han ved flere restauranter, blant annet Bagatelle og Holmenkollen Restaurant. Han ble også en del av det norske kokkelandslaget, før han plutselig bestemte seg for å bli lærling hos Åpent Bakeri. Etter opplæringen der åpnet han sitt eget bakeri, Bakeriet i Lom, i 2004. 

Bakeriet i Lom ble raskt en eventyrlig suksess og en attraksjon i seg selv. Gjennom sitt arbeid som baker beviste Morten Schakenda at det er verdt å satse på det gamle håndverket. «Det finnes ingen snarveier til gode bakervarer», som han pleide å si.

I 2011 fikk Morten Schakenda påvist uhelbredelig lungekreft. Han levde altså med den dødelige sykdommen i over ti år.

I 2019 ble Morten Schakenda tildelt Møllerens Inspirasjonspris, som er en «hederspris til personer, organisasjoner eller selskap som over tid har fremstått som fremragende ambassadører i bruken av korn- og melbaserte produkter.» Juryen beskrev ham da som en «kreativ og inspirerende fagperson. Raus og positiv som kollega og medmenneske.» Han ble videre kalt «strålende ambassadør for sitt fag».

Året etter ble Schakenda tildelt Det Norske Måltids hederpris.

Morten Schakenda har gitt ut flere kokebøker, deriblant «Morten Schakenda om bollar og brød og tilfeldigheiter frå Bakeriet i Lom», som ble kåret til årets beste norske kokebok i 2009.

I 2019 var det premiere på dokumentarfilmen «Hel ved – Historien om Morten Schakenda» av filmskaper Jannicke Tolfsen.

Powered by Labrador CMS