Dag Veiby (57) er født og oppvokst i Sandefjord, og som 16-åring begynte han å jobbe for Akers Bakeri. Der tok han etter hvert fagbrev som baker, og han fortsatte å jobbe i Akers Bakeri til han fylte 30 år. Da dro Veiby til utlandet, hvor han i tillegg til å jobbe litt som konditor, også prøvde seg innen finans.

– For fem år siden kom jeg tilbake til Sandefjord, og da startet jeg og kona en frisørsalong her i byen. Så begynte jeg å jobbe litt for en kafé, men den jobben mistet jeg på grunn av koronakrisen. Det var da jeg kom på ideen om å starte mitt eget bakeri. Jeg hadde et ledig lokale etter frisørvirksomheten, og tenkte at «dette kan jeg jo», forteller Veiby.

Han hadde nylig vært innom bakeriet Ikke bare brød i Porsgrunn og latt seg imponere stort over smaken på bakervarene der.

– Jeg syntes smakene var helt utrolige, og jeg fikk lyst til å prøve å lage noe lignende selv, sier Veiby.

Lærte av Svolsbru

Han tok kontakt med innehaveren av Ikke bare brød, Siv Svolsbru, og spurte om han kunne få komme og jobbe sammen med henne en stund – for å lære.

– I begynnelsen var det litt kronglete med så løse deiger. Jeg bakte aldri med surdeig hos Akers. Men etter en ukes tid hadde jeg lært teknikkene. Jeg fikk også mange gode tips til hvordan jeg kunne starte mitt eget bakeri, forteller Veiby.

Svolsbru driver selv økologisk, og hun rådet Veiby til å satse på 100 prosent økologisk drift. Det rådet fulgte han.

– Jeg bruker kun økologiske råvarer, og alt melet jeg bruker er laget av gamle kornsorter. Jeg baker mest med surdeig, men bruker små mengder gjær i noen av produktene – samt langtidsheving.

God start

Microbakeriets lokale er bare 28 kvadratmeter stort, men det ligger til gjengjeld i Storgata, midt i Sandefjord sentrum. Veiby åpnet dørene til det nye bakeriet sitt 26. mai, og han forteller at oppstarten har gått over all forventning.

– Det er tydelig at det er et marked for økologisk bakst her i byen. Jeg hadde regnet med en rolig start, men salget har gått overraskende bra fra første dag. Det er nesten for mye å gjøre allerede, sier Veiby, som understreker at han ikke har planer om å gjøre Microbakeriet til noe stort bakeri.

– Foreløpig er det bare meg som jobber her, og dette skal heller ikke bli noen stor bedrift. Men på sikt kan det nok være aktuelt å ansette en person til å stå i kassa mens jeg tar meg av bakingen.

Skiller seg ut

– Hva tenker du om konkurransesituasjonen i Sandefjord?

– Det er ganske mange bakerier i Sandefjord, men alle er forskjellige, og Microbakeriet skiller seg ut ved å være 100 prosent økologisk. Dette er en kvalitet som er blitt veldig godt mottatt, så jeg frykter ikke konkurransen.

– Hvordan er det å jobbe som baker igjen etter mange år i andre yrker og bransjer?

– Det er veldig moro å være tilbake som baker igjen!