Denne måneden har Puratos presentert funnene fra den tredje utgaven av Taste Tomorrow, som er verdens største forbrukerundersøkelse om bakeri-, konditori,- og sjokoladeprodukter.

Ipsos har gjennomført undersøkelsen på vegne av Puratos, som er en global leverandør av ingredienser til nettopp bakere, konditorer og chocolatierer. Denne gangen har Ipsos samlet inn data fra over 17 000 forbrukere i 40 ulike land. I tillegg er 80 såkalte «foodies» fra trendsettende storbyer som San Fransisco, Paris og Tokyo blitt konsultert. Underveis er det også gjennomført en rekke dybdeintervjuer, både med markedseksperter og vanlige kunder. Resultatet er fersk innsikt i hvilke ønsker og behov morgendagens forbrukere vil ha for bakeri-, konditori,- og sjokoladeprodukter.

Puratos
  • er et internasjonalt selskap som tilbyr et stort sortiment av innovative produkter til bakeri-, konditori-, og sjokoladebransjen
  • har sitt hovedkvarter i utkanten av Brüssel i Belgia, der selskapet ble startet i 1919
  • har i dag over 9000 ansatte over hele verden
  • tilbyr sine produkter og tjenester i over 100 land
  • samarbeider med Idun Industri AS her i Norge

Puratos har utifra dette materialet identifisert ni trender, som igjen kan deles inn i tre kategorier. Disse trendene skal gi et godt bilde på hva som vil røre seg i bakeri-, konditori,- og sjokoladebransjen fem år fra nå:

Smak, helse og ferskhet

Undersøkelsen viser at forbrukere over hele verden legger vekt på de tre kriteriene smak, helse og ferskhet ved kjøp av baker- og konditorvarer, samt sjokolade. Og av disse tre kriteriene er det smak som vektlegges aller mest. Europeiske forbrukere har til og med en forventning om at baker- og konditorvarer kommer til å smake enda bedre i fremtiden! Et annet relevant funn er at europeiske forbrukere liker både tradisjonelle smaker fra sitt eget hjemland og uvanlige og eksotiske smaker fra andre land. Men en spennende smak er ikke nok i seg selv. Helst skal alle fem sanser tilfredsstilles med wow-opplevelser.

Taste Tomorrow
  • er verdens største globale forbrukerundersøkelse om bakeri-, konditori-, og sjokoladeprodukter, gjennomført av Ipsos for Puratos
  • baserer seg på svar fra over 17 000 forbrukere i 40 land, i tillegg til 80 «foodies» i trendsettende byer og dybdeintervjuer med både eksperter og vanlige kunder
  • har avdekket ni relevante forbrukertrender for baker- og konditorbransjen
  • gir et bilde på hva som vil røre seg i bakeri-, konditori-, og sjokolademarkedet fem år frem i tid
  • kan brukes som inspirasjon til innovasjon og produktutvikling

71 prosent av europeiske forbrukere forventer at matprodusenter fjerner usunne ingredienser, som for eksempel sukker og fett, for å skape sunnere produkter. Men helseaspektet handler ikke bare om å fjerne det usunne. Det handler også om å tilsette mer av det sunne, som for eksempel protein og fiber. 60 prosent mener at produkter som er tilsatt slike ingredienser er sunnere.

Når europeiske forbrukere skal vurdere ferskheten til et produkt, er det tre forhold som vektlegges: Produktets lukt, hvordan det ser ut og tidspunktet for når det ble stekt/tilberedt.

Håndverk, etikk og transparens

Håndverk er «hot», slår Puratos fast. Hele 79 prosent av europeiske forbrukere oppgir nemlig at de er villige til å betale mer for håndverksprodukter. Forbrukerne forbinder håndverksprodukter med produkter som er laget for hånd, av en fagperson, på stedet, med en autentisk oppskrift og med naturlige, kortreiste råvarer. Det settes generelt stor pris på mat som er laget av kvalitetsingredienser og menneskehender.

Samtidig vil fremtidens forbrukere se mer og mer utover selve produktet. De vil blant annet vurdere hvilke konsekvenser produksjonen, distribusjonen og forbruket av ulike matvarer har for andre mennesker, klima og miljø. 65 prosent av europeiske forbrukere sier seg enig i utsagnet «jeg er hva jeg spiser, derfor velger jeg maten min med omhu». Morgendagens forbrukere vil ønske å ta etisk riktige valg, og derfor vil de også kreve mer og mer åpenhet og informasjon fra produsentene.

Opplevelse, personlig og tilgjengelig

Fremtidens forbrukere vil jakte på nye opplevelser. Når de går til innkjøp av noe, vil de forvente å få en overraskende eller fornøyelig opplevelse med på kjøpet – også ved kjøp av baker- og konditorvarer. I Taste Tomorrow-undersøkelsen sier 80 prosent av europeiske forbrukere seg enig i at opplevelsen rundt maten har stor betydning for dem.

Folk flest lever hektiske liv, og mange er mye på farten. Derfor vil behovet for lett tilgjengelig mat i farten bare fortsette å øke. Fremtidens forbrukere vil forvente å få tak i det de trenger hvor og når de trenger det. Europeiske forbrukere er veldig åpne for å prøve nye digitale løsninger og innovasjoner. Men samtidig er 76 prosent opptatt av å beholde de fysiske butikkene. Når det gjelder nettsalg, vil potensialet være størst i sjokoladekategorien.

65 mener at mat er noe personlig som bør tilpasses det enkelte individ. Hele 79 prosent synes det hadde vært interessant å prøve et DNA-tilpasset kosthold. Fremtidens forbrukere vil ikke nøye seg med et stort utvalg for å dekke sine personlige preferanser. De vil ha det Puratos kaller hyperpersonlige produkter: Produkter som er skreddersydde for deres personlige preferanser og behov.