Møllerens Inspirasjonsdag 2019 arrangeres i flotte omgivelser på Teatro i Oslo.
Møllerens Inspirasjonsdag 2019 arrangeres i flotte omgivelser på Teatro i Oslo.
Elisabeth Viken Klokkervold fra Norgesmøllene
Konferansier Bjørn Erik Helgeland, til daglig driftssjef og gründer i Abax
John Spilling fra IPSOS presenterte tall og fakta fra undersøkelsen Norske spisefakta.
Louise Byg Kongsholm, administrerende direktør og trendforsker i Pej-gruppen.

Møllerens inspirasjonsdag 2019: Frokosten er ikke død

En full teatersal med forventningsfulle deltagere ble ønsket velkommen med operasang, analyse fra siste Norske spisefakta og åtte megatrender.

Publisert Sist oppdatert

Det viser en mulighet for bransjen, det er et rom som kan brukes,

Elisabeth Viken Klokkervold fra Norgesmøllene ønsket deltagerne på årets arrangement velkommen i flotte omgivelser. Teatersalen på Teatro i Oslo er rammen rundt Møllerens Inspirasjonsdag 2019.

Konferansier Bjørn Erik Helgeland, til daglig driftssjef og gründer i Abax, startet dagen med en innføring i artig og lønnsom ledelse. Selv leder han en bedrift som på kort tid har gått fra 3 til 500 ansatte, og som raskt har måtte lære hvordan kunder, ledelse og ansatte må møtes i en felles og god symbiose, for å trekke sammen og ikke i hver sine retninger.

Helgelands analyse er at bedrifter som varer i 100 år er de som lykkes med å finne en kjerne hvor alle tre perspektiver møtes og finner hverandre i et fellesskap.

Mulighetsrom

Neste ut på scenen var John Spilling fra IPSOS som presenterte tall fra undersøkelsen Norske spisefakta, som viser frem trender innen mat og drikke.

For norsk bakerbransje sin del, er kanskje tall på at nordmenn fremdeles i relativt stor grad spiser frokost og kveldsmat, mest positivt.

– Det viser en mulighet for bransjen, det er et rom som kan brukes, sa Spilling til salen.

65 prosent av oss spiser frokost ofte, men fire prosent av oss spiser aldri frokost, resten spiser frokost av og til. Tallet synker, men sakte.

Mens forbruk av brød går ned, øker forbruket av grovbrød, noe som settes i sammenheng med økt fokus på helse.

Fokus på næringsstoffer

«Alle» er opptatt av næringsstoffet fiber. Hele 60 prosent, og vi finner samme tall blant de yngste, svarer at fiber er viktig for eget kosthold, men det kan være forskjell på liv og lære da helsemyndighetene sier at vi spiser for lite fiber generelt og at fiber bør få en større andel i kostholdet til nordmenn.

Oppmerksomhet rundt glutenproteinet har kommet for å bli. I siste undersøkelse sier hele 22 prosent at de tilpasser kostholdet etter allergier og 4 prosent spiser aldri glutenholdige matvarer. 12 prosent kutter gluten av og til.

Mer optimisme

Kort oppsummert viser rapporten at de store trendlinjene er;

  • At vi er mer optimistiske, mer moderne og mer endringsvillige.
  • Flere setter miljøet høyt og har et mer kritisk blikk på matprodusenter, vi kaster mindre mat og ser på holdbarheten, oppblomstring av en miljø- og klimabegrunnet kjøttvegringstrend.
  • Det blir også mer hedoinisme; trenden med amerikanske hamburgere og lignende øker mye. Ferdigmat er i øking og trenden med å «lage alt fra bunn» i hjemmene er på hell.
  • Fokuset på naturlighet dempes, flere godtar tilsetningsstoffer og færre krever økologi.
  • Fokus på helseriktig kosthold er «all time high». Vi skifter fra saltbevissthet til sukkerbevissthet.

Åtte megatrender

Louise Byg Kongsholm, administrerende direktør og trendforsker i Pej-gruppen (Danmark) ga et overblikk over de åtte megatrends som vil være viktige for virksomheter i tiden fremover.

1: Transformasjonsøkonomi – Oppfattelsen av det gode liv har endret seg fra materielle goder til opplevelser på få år. Men i dag er fokuset på varige endringer, vi skal endre oss til bedre mennesker, som gir bedre liv.

2: Luksus – Materielle goder som identitetsmarkører er gammelt nytt, men dagens luksus er å fremstå som et menneske med full kontroll på livet, slik at andre tenker: Wow; full kontroll. Begrepet «feeling good, is the new looking good», brukes og et godt utseende tas for gitt, man skal ha det godt med seg selv, både i sinn og kropp.

3: Søvrenessanse – Søvn er mangelvare i dagens stressende samfunn. God søvn er status.

4: Mental helse – Tidligere var det forventet å fikse egne problem som stress og depresjoner på egen hånd, men si dag er fokuset større på å være åpen om problemer og hvordan de kan håndteres.

5: Kamp mot informasjonsbomben – Vi bombarderes med inntrykk, reklame og lyder er overalt. Hjernen skal håndtere alle inntrykk og trenger pauser. Vi ser etter det som bidrar til å gi oss pauser som matlaging, stressfrie arbeidsmiljø og lignende.

6: Søken etter stillhet – Støy over alt, hele døgnet gjør oss slitne og syke. Vi søker i større grad etter stillhet gjennom reiser og naturopplevelser.  Vi trenger hjelp til å finne disse lommene av stillhet.

7: Åpenhet – Selskaper skrev tidligere at juicen var «superbra og sunn» på etiketten. I dag må det være en komplett innholdsliste for at produsenten skal være troverdig. Folk er lei av skjønnhetsidealer som er photoshoppet, i dag ønsker folk sannheten om produkter og om maten vi spiser.

8: Sansekontroll – Digital kommunikasjon i alle former gjør oss mindre bevisste på ekte ting og produkter. Hva lukter det, hva smaker det og hvordan føles det ut når du holder det? Det digitale mot det analoge. En bevissthet for de som søker den analoge opplevelsen.

 

Powered by Labrador CMS