Urkorn er en fulltreffer som Bakeriet bygger videre på med nye brød med samme egenskaper, forteller daglig leder Jan Arild Vikestad.
Urkorn er en fulltreffer som Bakeriet bygger videre på med nye brød med samme egenskaper, forteller daglig leder Jan Arild Vikestad.

Mistet Coop – da strømmet kundene til

Da Coop sa opp avtalen, svarte kundene med å strømme til Bakeriet på Mo. – Nå kommer folk på bakeriutsalget for å kjøpe favorittbrødet sitt, forteller daglig leder Jan Arild Vikestad.

Publisert Sist oppdatert

Du er prisgitt kjeder når du er så stor på dagligvare som vi er. Det fikk vi merke da Coop valgte å bygge eget bakeri.

Fra nyttår sa Coop opp avtalen med Bakeriet Mo i Rana. 20 ansatte måtte gå i Rana, og i tillegg måtte det til oppsigelser på avdelingene i Brønnøysund og Bodø.

Men kundene stemmer med føttene. – Vi opplever en bra goodwill i markedet. Bakeriutsalget vårt har alltid vært en lunsjplass der folk kommer inn for å kjøpe seg lunsj. Nå merker vi at de kommer for å kjøpe det lokale favorittbrødet sitt, forteller Vikestad til Bakeri.net.

75 ansatte

Salgssjef Bjørn-Tore Hansen vil ikke ut med tall, men han legger ikke skjul på at Coop var en stor kunde.

– I dag sitter vi igjen med rundt 75 personer som jobber hos oss. Vi leverer hovedsakelig til dagligvare, men også til horeca og storhusholdning, sier han.

Hemnesværing er en lokal spesialitet.
Hemnesværing er en lokal spesialitet.

Det er alltid en fare for at en stor del av omsetningen kan bli borte samtidig. – Du er prisgitt kjeder når du er så stor på dagligvare som vi er. Det fikk vi merke da Coop valgte å bygge eget bakeri, ifølge Hansen.

Urkorn-suksess

Et av mottrekkene som kundene har tatt godt imot, heter Urkorn.

– Vi lanserte det for et år siden, og det ble en bestselger på rekordtid. Det er et brød som vi merker at det bare er vi som har – et rent speltbrød. Vi merker at det er mange som etterspør det, både her i bakeriutsalget og i de kjedene som fortsatt selger brødene våre, forteller Vikestad og Hansen.

De forteller om et speltbrød som de har klart å bake med svært god holdbarhet. Det blir ikke tørt på en dag eller to på benken, og ikke minst trives det godt i papirposen. – Så får vi se hvor lenge det går før noen kopierer det. Det er nok av dem som ikke har nok fokus på sin egen produktutvikling, og som ser på varelinjene våre for å lage kopier, sier Jan Arild Vikestad.

Bjørn-Tore Hansen (til venstre) og Jan Arild Vikestad mistet en stor kunde da Coop takket for seg fra nyttår.
Bjørn-Tore Hansen (til venstre) og Jan Arild Vikestad mistet en stor kunde da Coop takket for seg fra nyttår.

Samme egenskaper

Nå har Bakeriet en ny brødsort på vei med samme teknikk og samme produktegenskaper. – Vi ser på dette som fremtidens type brød og noe vi kommer til å satse på i fremtiden, sier han.

Spandauerne frister flere enn lunsjkundene.
Spandauerne frister flere enn lunsjkundene.

Første nylansering er et brød som Bakeriet har laget sammen med den lokale kokkekjendisen Svein Jæger Hansen. – Han har vin, akevitt og kaffe på markedet allerede, og vi har samarbeidet om produkter tidligere. Nå tar vi frem et nytt brød som vi skal få ut rundt påsketider, forteller Jan Arild Vikestad.

Ifølge lokalavisen Rana Blad er det for øvrig flere enn Bakeriets egne utsalg som selger mer etter at brødene forsvant ut av Coop-butikkene. Kjøpmann Geir Strand hos Bunnpris Gruben forteller om seks- til åttedobling i salget av Urkorn, og om en omsetning som har økt med 35 prosent.

Mariaboller i disken på bakeriutsalget.
Mariaboller i disken på bakeriutsalget.
Powered by Labrador CMS