Brødet er et resultat av utviklingsarbeidet i Din Baker, hvor man hadde et mål om bake mer med norske råvarer for å kunne tilby kundene mer særegne produkter.

Norgesmøllene tok kontakt med Din Baker da de hadde et ferdig utviklet mel med egenskapene bakerne var på jakt etter.

God bakekvalitet

– Vi har, sammen med de andre bakeriene i Din Baker, jobbet med å bruke mer norsk korn. Og når Norgesmøllene spurte om vi interessert i å teste ut en norsk vårhvete som heter Mirakel, så satte vi i gang med prøvebaking. Vi har testet mange forskjellige resepter med Mirakel, men vi forstod rask at dette melet har veldig god bakekvalitet, sier Ole John Berntsen i Naustdal Dampbakeri, som er det første bakeriet i Din Baker som lanserer brød på den nye råvaren.

Nyt Norge

Brødet er også en del av merkeordningen Nyt Norge, da det inneholder minimum 85 prosent norske råvarer. Det er Din Baker sentralt som har søkt om merkegodkjenningen, mens det enkelte bakeri må få sin resept godkjent av Nyt Norge. Brødet, som Naustdal Dampbakeri nå selger fra egne utsalg, er produkt nummer 4000 med Nyt Norge-merket.

– Med norske råvarer tror vi at man kan lage et produkt med særpreg som gjør det lettere å komme inn på markedet, sier Berntsen.

Mirakel skal også selges i butikk. Naustdal Dampbakeri leverer til Coop i sitt område og Berntsen tror Mirakelbrødene vil være tilgjengelige i dagligvaren fra juli.

Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk, Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Ole John Berntsen, eier av Naustdal Dampbakeri og prosjektleder i Norgesmøllene, Rigmor Fagerli, viser frem nyskapingen Mirakel.

Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk, Landbruks- og matminister Olaug Bollestad, Ole John Berntsen, eier av Naustdal Dampbakeri og prosjektleder i Norgesmøllene, Rigmor Fagerli, viser frem nyskapingen Mirakel.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Trygghet i norske råvarer

Til lanseringen kom også Landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Den engasjerte statsråden var full av lovord om norske råvarer.

– Det nye norske melet gjør at vi får flotte Mirakelbrød. Det er viktig for Norge at vi bruker norsk mel. Det handler om trygghet, det handler om arbeidsplasser og å ivareta den norske bonden, sier Bollestad.

Statsråden har bakt en god del hjemme, kunne hun fortelle, og stilte villig opp til fotografering mens hun lagde en deig og formet brød av Mirakelmelet.

 

Mirakel er å finne i hyllene i utsalgene til Naustdal Dampbakeri, mens de vil være å få kjøpt i Coops dagligvarebutikker i Førde fra juli.

Mirakel er å finne i hyllene i utsalgene til Naustdal Dampbakeri, mens de vil være å få kjøpt i Coops dagligvarebutikker i Førde fra juli.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Ønsket seg mer norske råvarer

Bruk av norske råvarer og utfordringene rundt dette har vært en pågående diskusjon i FoK-gruppa (Fag- og konseptgruppa) i Din Baker over lengre tid. Bruk av langtidsheving, surdeig og baketeknikker, for å kunne tilpasse endringene i bakekvaliteten på norske råvarer, har en god stund hatt fokus.

– Vi kontaktet møllene, Norgesmøllene tok ballen raskt og kunne presentere et mel basert på hvetesorten mirakel. Mirakel har gode bakeegenskaper og styrke som FoK-gruppa valgte å jobbe videre med, i samarbeid med Norgesmøllene. Etter spesifikasjon fra FoK-gruppa ble det utviklet en melblanding, unik for Din Bakers medlemmer, med mirakel som hovedkomponent, og som kan gi brød som sluttforbruker vil oppleve at har en meget høy kvalitet. Naustdal Dampbakeri har vært raske til å ta melblandingen frem til et ferdig produkt, og det er nok ikke lenge til man får se flere Nyt Norge- sertifiserte brød fra de andre medlemmene av FoK-gruppa samt øvrige medlemmer i Din Baker, forteller Georg Husebæk, administrerende direktør i Din Baker.

Din Baker har blitt godkjent merkebruker av Nyt Norge-merket som følge av en god og konstruktiv dialog med Nyt Norge og Matmerk.

– Dette vil fungere slik at kjedekontoret i Din Baker vil bistå alle medlemmene i kjeden med søknad om godkjennelse av enkeltprodukter og ikke minst de mer merkantile aspektene ved bruken av Nyt Norge-merket. På den måten kan bakerne bruke mindre tid på kontoret og mer tid i bakeriet og på innsalg av gode norske produkter. FoK-gruppa og Din Baker ønsker sterkt å legge til rette for et mangfold av bakervarer med Nyt Norge-merke over hele Norge, sier Husebæk.

Klasse 1

– Mirakel er utviklet gjennom forskning og man har kommet frem til et korn som har en veldig sterk bakekvalitet. Kornet er i klasse 1, en beskrivelse på den beste kvaliteten vi har på norsk korn, noe som er unikt, forteller Rigmor Fagerli, prosjektleder i utvikling- og innovasjonsavdelingen i Norgesmøllene.

Norgesmøllene fikk kornet inn og forstod raskt at dette var et spesielt korn med gode egenskaper, som kunne foredles til kvalitetsprodukter.

– Vi fikk laget et mel med et relativt høyt fiberinnhold og vi tok så kontakt med Din Baker. De var interessert og vi lagde en blanding med basis i Mirakel som Din Baker fikk og kunne utvikle resepter på, sier Fagerli.

Norgesmøllene tror Mirakel kan bli en råvare som kan stå på egne ben, siden bakeegenskapene og bakekraften er bra.