Minneord over Carl-Bertil Widell

Hans Helge Raae Olsen har skrevet et minneord om den svenske konditoren Carl-Bertil Widell.

Publisert Sist oppdatert
Carl-Bertil Widell

Carl-Bertil Widell døde 26. november 2016, 81 år gammel. Med hans bortgang mistet vi en fagmann av stort format. Calle, som vi kalte ham, var norgesvenn og beundret av alle dem som han delte sine kunnskaper med, og som erfarte hans lune fremferd.

Calle kom i konditorlære i Malmø og oppdaget tidlig sin naturlige sans for form. Han hadde et stort talent og utviklet sine ferdigheter med modellering og formgivning til et høyt nivå.

Allerede som 25-åring tok han mesterbrev, og litt senere overtok han «Kronprinsen» konditori i Malmø. Dette utviklet han til store høyder sammen med sin hustru Ulla. På 80-tallet var Calle Malmøs ukronede konditorkonge.

Han var engasjert i utdannelse og opptatt av å høyne fagkunnskapene. Calle hadde innflytelse og fikk det til. Han startet talentklubbene på 1990-tallet.

Calle var med på alt han fikk tid til og har en merittliste lengre enn de fleste. En del av hans aktiviteter som han begynte med i ung alder, var konditorkonkurranser. Jeg hadde gleden av å bli kjent med Calle i den forbindelse og vi konkurrerte mange ganger side om side. Flere ganger var vi i dommere sammen. I dette arbeidet lærte jeg Calle å kjenne og fikk stor respekt for hans fagkunnskap og engasjement for yrket.

Min fascinasjon for Calles formgivning gjorde at vi sammen i 1997 utga boken «Marsipandekor». Hensikten med utgivelsen var å få dokumentert Calles unike formgivning. I forbindelse med bokutgivelsen holdt vi sammen mange kurs i hele Norge, og Calle var en etterspurt kursleder på skolene, og spesielt i opplæringskontoret i Østfold ble Calle mye brukt. Calle hadde et godt grep om ungdommene, var alltid positiv og vennlig og hadde en formidlingsevne som gjorde hans undervisning interessant.

Calle hadde ambisjoner om å drive sin kunst et stykke videre og begynte å lage skulpturer i annet materiale enn marsipan. Han fikk dette til også og hadde helt frem til sin død en betydelig produksjon av store og små skulpturer, alle med den unike form som bare Calle kunne vise frem.

Calle har således etterlatt seg et kraftig «fotavtrykk» i form av marsipanfigurer, skulpturer, bilder og bøker. Han utga tre bøker i Sverige.

Calle var en gigant av en fagmann, en stor personlighet, en god venn og kollega.

Powered by Labrador CMS