Hadde vi fryst ned brødet, kunne vi ha minsket svinnet med 50 prosent, skriver Hatting i en pressemelding. De står bak en kampanje hvor de har bygget en isvegg på Oslo S som skal minne reisende forbrukere om hvor mye brød som hver dag går i søppelkassa, og hvor mye som heller kunne blitt mat.

Gjennomsnittsfamilien kaster 8650 kroner i søpla

Hver eneste uke kaster norske familier et helt brød rett i søpla. Gjennomsnittshusholdninger på 4 personer kaster nesten 170 kilo mat i året, eller mat for om lag 8 650 kr, viser tall fra Matvett og Østfoldforskning. Mye kunne ha blitt gjort dersom nordmenn ble flinkere til å benytte fryseren, da kan vi nemlig redusere svinnet med opp til 50 prosent.

– Mange kjenner sikkert på at de kaster mye brød, men jeg tror det er vanskelig for folk å se for seg hvor mye dette faktisk blir i løpet av et år sier Aina Hagen, markeds- og innovasjonssjef i Hatting. Matsvinn er et kjempeproblem, men noe av det som er lettest å gjøre noe med er brødsvinnet. Vi har fokus på å få ned svinnet i egne produksjonslinjer og har signert bransjeavtalen om å halvere matsvinnet innen 2030. Vi er i ferd med å sette opp brødsvinn.no – en egen nettside som handler om alt du kan gjøre for å få ned brødsvinnet. Og nå ønsker vi å belyse utfordringen med en gigantisk isvegg og håper mange nordmenn får dette med seg, sier hun.

Forbruker må endre rutiner

Aina Hagen får støtte av Anne Marie Schrøder i Matvett. Hun anbefaler nordmenn å tenke gjennom hvorfor de kaster brød og endre rutinene sine ved for eksempel å fryse brødet i skiver og ta opp det de trenger.

– Mange kaster brød bare fordi det er blitt litt tørt og ikke så saftig som vi liker det, sier hun. Da er det viktig å tenke på alternative bruksområder. Tørt brød smaker bra som krutonger, arme riddere, rett i suppen eller i bakverk. Vi må huske at all mat har en verdi, også den som ikke er helt fersk, fortsetter hun.

 Effektivt tiltak

– Forebygging av matsvinn er et av de mest effektive klimatiltakene, i følge internasjonale og norske klimarapporter de siste årene, sist Klimakur2030 fra Miljødirektoratet.

Hvis vi skal klare å halvere matsvinnet innen 2030 i tråd med FNs bærekraftmål og «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn», må vi samarbeide om å finne gode løsninger og bærekraftig adferd i hele verdikjeden. Vi må få med flere bedrifter som Hatting til å engasjere seg i dette viktige arbeidet, avslutter Anne Marie Schrøder i Matvett.