Millioner av boller

Kvalitetsbakst på en bensinstasjon? Ja, vi får det til med steinovn og ordentlig pensling med egg, sier Øyvind Hyttemoen Dagfinrud på Bolleland.

Publisert Sist oppdatert

Luksusen er at det går så mange hos oss at de aldri blir gamle.

Det er bensinstasjonen med egen bolleteller. Shell Espa ved E6 i Hedmark er verdensberømt i hele Danmark, selvsagt. «Bolleland» er like morsomt i Danmark som det danske «morgenbrød» er for nordmenn på danskebesøk.

1,8 millioner

Men først og fremst er de kjent for produktene og det enorme salget. Én ting er at de skal selge 1,8 millioner boller i år. En annen ting er at salgsmålet står på en diger plakat på utsiden av bensinstasjonen.

Her er butikken som offentliggjør salgsmålene sine.
Her er butikken som offentliggjør salgsmålene sine.

Men er ikke en bolle på Shell en bolle på Shell, basert på ferdigleverte deigemner og helt lik hele veien fra Hamresanden til Honningsvåg?

– I utgangspunktet skulle det vært det. Men vi var de første som fikk det til, og nå gjør vi det på vår egen måte, sier Øyvind Hyttemoen Dagfinrud. Han har arbeidet på Espa Servicesenter – Bolleland – i ni år.

Hybelkomfyr

Bollene kom inn på stasjonen tidlig på 1990-tallet. For rundt 20 år siden tok det av.

– Det var noen kunder som ville ha litt å bite i til kaffen. Boller var et naturlig valg. Vi hadde en meny med en kaffe og to boller. Siden har det ballet på seg, smiler han.

– Den gangen stekte vi seks og seks boller i små hybelkomfyrer. Det luktet nystekt i butikken hele tiden.

Senere ble ovnene og produksjonen mye større. Dagfinrud advarer likevel. Andre som ikke selger like mye, tar ofte i litt for mye og kjøper for store ovner, og så blir produktene liggende for lenge, mener han.

Steinovn

– Nå bruker vi gamle steinovner – pizzaovner – til å steke bollene i. Vi bruker ikke varmluftsovn, sier Øyvind Hyttemoen Dagfinrud.

Pizzaovnene bidrar til at Espabollene ikke smaker helt som andre bensinstasjonboller.
Pizzaovnene bidrar til at Espabollene ikke smaker helt som andre bensinstasjonboller.

– Så var det meningen at vi skulle over på en annen deig, men den fungerte ikke med hevemetoden vår. Bakehuset har vært veldig flinke til å lage produkter som funker for oss og til å kurse oss.

Bollene kommer til Espa som ferdig rullede, dypfryste deigemner.

Pensler med egg

– Så legger vi dem på brett og setter dem til heving. Nå har vi fått et kjempefint heverom med mulighet for å justere fukt. Så lagrer vi på kjøl, pensler med egg og steker, forklarer han.

I tillegg til steinovnene er det nemlig penslingen med egg som gjør bollene forskjellige fra det som andre bensinstasjoner tilbyr.

– Pluss at her steker vi hele tiden. Andre steder er det mange som steker opp en batch om morgenen, og så ligger de der og tørker. Luksusen er at det går så mange hos oss at de aldri blir gamle, ifølge Dagfinrud.

Store tall

Plakaten på utsiden av stasjonen forteller at det skal selges 1,8 millioner boller i år. Det er en liten vekst fra rekordåret 2017.

Sortimentet er stort, og diskene tømmes fort.
Sortimentet er stort, og diskene tømmes fort.

– Onsdag før skjærtorsdag i år solgte vi 17 376 boller på en dag. Hele det første året hadde vi 18 000. Det er ganske syke tilstander. Totalt på 11 dager i påsken fra fredag til mandag solgte vi 120 689. Det er et snitt på 3,9 boller per betalende kunde. Ganske mange kjøper tipakninger og 36-pakninger og tar med seg oppover på fjellet, forteller Øyvind Hyttemoen Dagfinrud.

Fra 2010 til 2015 pekte salgstallene nedover.

– Det var da E6 ble bygd ut. Det ble kronglete å komme til stasjonen, og mange valgte å kjøre andre veier. Når vi ser på trafikknedgangen på E6, var ikke salget så galt. Mange kunder sa de hadde kjørt på sightseeing i hele Espa for å komme hit. Rundkjøringen nedenfor oss ble flyttet hver gang kundene kom forbi.

Hyttekunder

Mange av bollekundene er stamkunder. Hyttefolk som har tradisjon med å stoppe nettopp på Espa. Og mange som arbeider på veien.

– Bollene drar med seg mye brus, pølser og annet salg, fastslår Dagfinrud. Hedmarksstasjonen er Shells største på butikksalg. På drikkevarer er den større enn kioskene på Gardermoen.

Ingen av de tre eierne Rune Gulbrandsen, Roger Danielsberg og Morten Støen har bakgrunn fra bakeri. Men Støen er pølsemaker. Boller gir bedre margin enn pølser, men Shell-stasjonen har også sin egen pølse.

– Espapølsa er etter en oppskrift som Morten har laget; en gourmetpølse. Alle pølsene våre får vi fra Åkeberg Skoglunn i Oslo. En av fordelene med å være så store, er at når vi finner produkter som vi vil satse på, så får vi lov til det, fastslår Øyvind Hyttemoen Dagfinrud.

Deigen kommer fra Bakehuset, men Shell på Espa fikk beholde den gamle oppskriften sin da andre bensinstasjoner byttet deig. Det hjelper å være stor, konstaterer Dagfinrud.
Deigen kommer fra Bakehuset, men Shell på Espa fikk beholde den gamle oppskriften sin da andre bensinstasjoner byttet deig. Det hjelper å være stor, konstaterer Dagfinrud.

 

Powered by Labrador CMS