Mette Ulrichsen skal nå trappe ned til normalarbeidsdag etter ti tøffe, men utrolig morsomme år i Håndverksbakeriet.

Mette Ulrichsens suksessoppskrift

– Jeg tenkte at «Dette har jeg lyst til». Derfor ringte jeg André Løvaas og spurte om jeg kunne få et par dager med ham. Og André er en kjernekar og åpnet seg, ga meg en mengde, gode råd og masse gode innspill.

Publisert Sist oppdatert

Dette har vært en fantastisk reise. Jeg er utrolig stolt av gutta mine.

Det sier Mette Ulrichsen som nå kan se tilbake på ti meget suksessrike og begivenhetsrike år som sjef for egen bedrift, nemlig ikke ukjente Håndverksbakeriet i Drøbak. Her avsløres noe av hennes suksessoppskrift.

Liten plass = lang kø

– Jeg begynte helt på scratch. Jeg hadde veldig lyst til å starte en slik virksomhet, men jeg hadde ikke peiling på bakeri eller det å bake. Det er økonom jeg er, sier Mette Ulrichsen.

Mette hadde, helt siden hun fikk idéen, tenkt hun skulle starte i Drøbak, men der var og er det trangt om plassen. Hun fant et lite lokale som kunne passe, men det var opptatt. Damen som drev sin virksomhet der sa imidlertid ja da Mette spurte om hun kunne få etablere seg der.

– Jeg fikk altså tak i et bittelite lokale på 25 kvadratmeter der det var ti kvadratmeter til bakeren og ti kvadratmeter i butikken. Dermed var det så trangt i butikken at det alltid var kø. Og kø skaper interesse hos publikum, ler Mette Ulrichsen som etter hvert fikk stadig lengre og lengre kø utenfor butikken i Drøbak.

Det ble fort kø i den lille lokalet i Drøbak hvor Håndverksbakeriet startet.
Det ble fort kø i den lille lokalet i Drøbak hvor Håndverksbakeriet startet.

Sin egen sjef

Nå har Håndverksbakeriet 30 millioner kroner i omsetning og et overskudd på tre millioner.

Mette Ulrichsen innrømmer at det har vært tøffe tak, men mest mye moro. Hun minnes at hun hver dag måtte hente fulle melsekker fra Rema og bære dem inn i bakeriet. Det måtte skje hver eneste dag siden det ikke var lagerplass i bakeriet. Hun reflekterer en del over de valgene hun har tatt underveis:

– Jeg har ingen investorer å forholde meg til. Jeg har tatt meg av alt sammen selv, og det har gjort at jeg fullt og helt har vært min egen sjef. For meg har det vært riktig, og jeg tror det også har vært viktig for bakerne og alle andre som er og har vært ansatt hos meg.

Hun prøvde seg på kjøpesenteret på Vinterbro, men fant ut at det ikke var «hennes greie». Hun innrømmer at et viktig poeng for henne har vært at virksomheten skal tjene penger.

I fjor investerte Mette Ulrichsen og Håndverksbakeriet store summer i et helt nytt bakeri på 650 kvadratmeter i Vestby som ligger bare noen kilometer unna Drøbak.

– Her har jeg fem bakere i sving og de er alle sammen råflinke. Det at folkene blir hos meg år etter år må jo være et tegn på at de trives, og at de liker seg på jobb. Det er mitt bestemte inntrykk at de trives, og for meg er det utrolig viktig, sier gründeren.

Alle koser seg på jobb

I tillegg til Drøbak er Håndverksbakeriet nå på Oslo Fashion Outlet Vestby, i Vestby hvor de har både utsalg og bakeri, og i Son hvor utsalget ble åpnet i april i år. I tillegg leverer bakeriet til hotell og restaurant.

– Dette har vært en fantastisk reise. Jeg er utrolig stolt av gutta mine. De er en drøm alle sammen, smiler Mette som avslører av og til i dialekten at hun opprinnelig er fra Hadeland, men hun føler seg helt hjemme i Drøbak nå.

Du antyder at du har tenkt å trappe ned?
– Ja, det gjør jeg. Nå skal jeg jobbe 8-16. Jeg er 50 år i år og bakeriet er ti, og nå hadde vi planlagt en gedigen feiring i januar. Men på grunn av Covid må vi endre på det, dessverre. Jeg trapper nok ned en del, og det kan jeg gjøre blant annet takket være stor hjelp i min tyske baker Thomas Venditti, som er råflink baker i tillegg til å være en meget strukturert person. Han har steinkontroll! Jeg er veldig heldig med Thomas, og jeg er veldig heldig med alle de andre i hele organisasjonen, i butikken og i bakeriet. Alle koser vi oss på jobb. Det er mitt bestemte inntrykk, sier Mette.

– Det at folkene mine er fornøyde er det aller viktigste for meg. Jeg har ingen planer om å pensjonere meg, men jeg skal trappe ned og jobbe en mer normal arbeidsuke, sier Mette Ulrichsen i Håndverksbakeriet.

Powered by Labrador CMS