Landbrød med spiret quinoa fra den nye boken.
Landbrød med spiret quinoa fra den nye boken.

– Metoden har utviklet seg

De dyktige bakerne i Ille Brød har skrevet en ny bok om surdeigsbakst.

Publisert

Man kan heve hva som helst med surdeig.

I 2015 ga de to kameratene Martin Ivar Hveem Fjeld og Casper André Lugg ut boken Surdeig. Den fylte et tomrom i det norske markedet og ble en bestselger her i landet. Etter hvert ble den også oversatt til flere språk og utgitt i elleve andre land.

Martin drev på denne tiden et mikrobakeri i en liten leilighet på Bygdøy og solgte surdeigsbrød til folk i nabolaget gjennom en abonnementsordning. I tillegg delte han og Casper bilder og erfaringer på Instagram, der de etter hvert hadde fått mange følgere fra hele verden.

Fire forfattere

Nå har fire av de mest sentrale Ille Brød-bakerne gitt ut en ny bok. Den heter Surdeigsbakst fra Ille brød, og bokhandlerkjeden Norli har allerede kåret den til Årets beste norske kokebok i kategorien baking.

Casper jobber for tiden som forfatter og er ikke med på den daglige driften av bakeriet. Derfor har han heller ikke vært med på å skrive oppfølgeren til Surdeig.

– Men han er fortsatt med i Ille Brød i ånden, forsikrer Martin, som har skrevet Surdeigsbakst fra Ille Brød sammen med kollegene Anca Tinc, Katerina Soukupova og Alan Bates.

– Anca er i dag sjefsbakeren vår, og Katerina og Alan har vært en del av kjernen i Ille Brød lenge. Når jeg skulle lage en ny bok, var det naturlig å ha med dem, forklarer han.

Martin Fjeld (f.v), Alan Bates, Katerina Soukupova og Anca Tinc har skrevet boken Surdeigsbakst fra Ille Brød.
Martin Fjeld (f.v), Alan Bates, Katerina Soukupova og Anca Tinc har skrevet boken Surdeigsbakst fra Ille Brød.

Mer dybde og bredde

Mens Surdeig er en bok fra hjemmebakere til hjemmebakere, er Surdeigsbakst fra Ille Brød en bok fra profesjonelle bakere til hjemmebakere. Bakgrunnen for utgivelsen er at bakerne har lært mye nytt om surdeigsbakst siden den første boken kom ut i 2015. Og fordi den første boken ble såpass populær, ønsket også forlaget seg en ny bok fra dem.

Martin Fjeld forteller at metoden hans har utviklet seg etter hvert som han har lært mer og mer om å bake med surdeig.
Martin Fjeld forteller at metoden hans har utviklet seg etter hvert som han har lært mer og mer om å bake med surdeig.

– Metoden vår har utviklet seg, og nå var det på tide å få den nye kunnskapen ned på papir. I Surdeigsbakst fra Ille Brød går vi generelt mer i dybden på ting, samtidig prøver vi å vise frem mer av bredden innen surdeigsbakst, forteller Martin.

Kan heve hva som helst

Boken er både en guide til surdeigsbaking og en oppskriftsbok. Første del av boken forklarer hvordan man baker med surdeig. Så følger oppskrifter på mange ulike typer surdeigsbrød.

Siste halvdel av boken inneholder oppskrifter på både søtbakst og annen bakst med surdeig. Pepperkaker, pretzels, vafler, pannekaker, brioche, pizza, boller, lomper og burgerbrød for å nevne noe.

– Denne delen av boken handler om å vise at man kan heve hva som helst med surdeig. I tillegg kan surdeig brukes som en smakstilsetning i mat, sier Martin.

Surdeigsbakst kan være så mangt, også pretzels.
Surdeigsbakst kan være så mangt, også pretzels.

 

 

Powered by Labrador CMS