Vi har fortsatt mye å gå på, men er glade for å se at mange av våre tiltak mot matsvinn gir effekt, sier Nina Horn Hynne, som er kommunikasjonsrådgiver i Meny.

Hun forteller at arbeidet mot matkasting er Meny-kjedens viktigste samfunnsbidrag.

— Å kaste spiselig mat er hverken økonomisk, etisk eller miljømessig bærekraftig. Målet er å kaste 50 prosent mindre spiselig mat innen 2025.

Tredobling

Brød, bakervarer, frukt og grønnsaker er blant varene med høyest svinn i dagligvarebransjen. Meny har derfor innført «Gårsdagens Brød», som er en ordning der kundene får kjøpe gårsdagens brød til cirka halv pris. Et annet tiltak er «Omplassert frukt og grønt», som er single frukt i egen kurv til kr. 10 pr kilo. Dette er frukt som har ligget i en pakke hvor de andre varene er ødelagt.

– Vi er glade for at kundene har tatt godt imot disse tiltakene. Sammen berget vi i fjor 550 000 brød og 225 000 kilo frukt og grønt fra å ende som avfall, noe som er en tredobling i antall brød og nesten en firedobling i antall kilo frukt og grønt fra 2016, sier Horn Hynne.

Spart 50 000 måltider

Meny samarbeider også med appen «To Good to Go», noe som har bidratt til en besparelse tilsvarende 50 000 porsjoner i 2018. Dette er omtrent en dobling fra 2017.

– Våre butikker pakker mat de har til overs i forundringsposer og registrerer dem i en app, så kjøper kunder posene for en billig penge mot henting 15 minutter før stengetid. Kundene vet ikke innholdet, for det varierer, men ofte er det varer fra ferskvaredisken. Dette er et eksempel på nye løsninger vi i Meny heier på, ikke minst fordi dette er vinn-vinn og svinn er ekstra utfordrende nettopp i ferskvaredisken, sier Horn Hynne.

Logistikk og veldedighet

Mange Meny-butikker har dessuten avtaler med veldedige organisasjoner som tar imot mat som nærmer seg holdbarhetsdato. I 2018 ga Meny mat til en verdi av nesten seks millioner kroner.

I tillegg til svinntiltak ute i butikk, jobbes det aktivt på bakrommet med å sikre at varebestillingene blir så presise som mulig. Ser butikkene at de har bommet, prises varene ned når de nærmer seg utgått holdbarhet.

Det som ender som matavfall går til dyrefôr, eventuelt biodrivstoff.

Ifølge Matvett kaster vi 385 000 tonn mat i Norge hvert år (tilsvarer ca. 73 kg per person per år), hvorav forbrukerne står for 58 prosent, dagligvarebransjen for 13 prosent og matindustrien for 24 prosent.