Matvaretabellen har nytt design og flere nye funksjoner.
Matvaretabellen har nytt design og flere nye funksjoner.

Mattilsynet lanserer ny versjon av Matvaretabellen

Matvaretabellen har blitt oppdatert med næringsstoffverdier for 120 nye matvarer, og har i tillegg fått nytt design og flere nye funksjoner.

Matvaretabellen har blitt oppdatert med næringsstoffverdier for 120 nye matvarer, og har i tillegg fått nytt design og flere nye funksjoner.

Matvaretabellen gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer i de vanligste matvarene vi spiser i Norge.

– Den nye nettløsningen har nytt design og flere nye funksjoner som vi tror brukerne vil bli glade for, sier Jorån Østerholt Dalane, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.

Nye næringsstoffverdier for iskrem, kjøtt og mat fra kafé og bakeri

Den nye versjonen av Matvaretabellen har næringsstoffverdier for 120 nye matvarer. Blant annet har utvalget av mat og drikke som selges på kafeer og bakerier økt, med for eksempel panini, calzone, limonade og påsmurte bagetter. Matvaretabellen har også fått et større utvalg av is på boks, med næringsstoffverdier fra et analyseprosjekt gjennomført av Mattilsynet i 2023.

Tabellen har også fått nye næringsstoffverdier for lam- og svinekjøtt. Disse dataene kommer fra et samarbeidsprosjekt mellom Animalia, Nortura, Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund, MatPrat, Universitetet i Oslo og Mattilsynet. Prosjektet har gitt helt nye og representative analysedata for næringsstoffinnholdet i de vanligste stykningsdelene av lam og svin.

Havforskningsinstituttet har levert oppdaterte verdier for brosme, makrell og sild.

Nå kan du se på innhold av næringsstoffer i matvarer i ulike porsjonsstørrelser

Det er flere nye funksjoner tilgjengelig i den nye nettsiden.

– Du kan velge å vise mengde for en matvare i ulike enheter, for eksempel en desiliter hvetemel eller ett eple. Du kan se hvor mye en matvare bidrar med av energiprosent for de energigivende næringsstoffene, og for anbefalt dagsinntak av vitaminer og mineraler, sier Østerholt Dalane.

Matvaretabellen er et viktig oppslagsverk og redskap i matforvaltning og ernæringspolitikk, i undervisning og opplysningsarbeid, for helsepersonell og forskere, og den danner grunnlaget for beregning av inntaket av ulike næringsstoffer for enkeltpersoner og grupper. Tabellen benyttes også av matindustrien som grunnlag.

Powered by Labrador CMS