Dame i svart og mann i bakeruniform.
Denys Favier og kona Murielle hadde tøffe år etter brannen, men nå smiler det franske paret. Nye lokaler og kun ett utsalg har gitt paret et bedre liv.

Måtte stenge tre år etter brann:
– Nå smiler de igjen

Etter et tre års mareritt etter brannen i produksjonslokalene, har Denys Favier og kona Murielle skapt drømmekonditoriet, og fått et bedre liv.

Franske Nytelser ble etablert i 2005 av franskmannen Denys Favier med bakgrunn fra sagnomsuste Erichsen konditori. Favier har brukt mange år på å lære trønderne å sette pris på franske spesialiteter og har skapt et godt omdømme i bartebyen. For fem år siden skjedde noe som ga et mareritt, men også nye muligheter for den franske konditoren og kona som har gjort trøndere av seg.

Rett før påske, natt til fredag 23. mars i 2018, brøt det ut brann i en steinovn i produksjonslokalet på Lade. Det endte med store røykskader i lokalet.

Like etter brannen sa Denys Favier til Bakeri.net at konditoriet kunne bli stengt i to-tre måneder, men at han ikke visste hvor lang tid det ville ta. Det skulle vise seg at det ble mye lengre tid enn det Favier kunne se for seg. Det tok tre lange år før Franske Nytelser igjen var etablert med nye produksjonslokaler.

Fasade på bygg.
Etter lang leting endte Franske Nytelser opp i dette bygget på Lade i Trondheim.

Vanskelig tid 

– Perioden etter brannen var vanskelig. Med brannen ble det fullstendig stopp i all vår produksjon. Samtidig hadde vi mange fakturaer som vi måtte betale, både på råvarer og faste kostnader. Det er umulig å stoppe alle kostnader med en gang. Vi hadde heldigvis avbruddsforsikring. Vi fikk en utbetaling på en halv million, men de pengene var borte på en måned. Forsikringsselskapet lurte på hva vi hadde brukt pengene til, minnes Favier som kjempet videre for bedriften i en vanskelig tid.

– Vi klarte å fortsette til tross for at vi mistet produksjonslokalene våre. Jeg har en venn på Bjølsen Bakeri og vi leide bakeriet hos dem når de ikke brukte det selv. Her greide vi å fortsette med vår pizzadeigproduksjon og leverte betydelige mengder pizzabunner til en restaurant i Trondheim gjennom de tre årene vi var stengt. Det dekket litt av de faste kostnadene og en minilønn til meg og kona.

Stoler i forkant. Disk i bakgrunn og et stort vindu inn til selve produksjonen.
Det tok tre år før dette konditoriet så dagens lys etter brannen. Men det var verdt å vente. Det har blitt akkurat slik Denys Favier og Murielle Favier drømte om.

Vurderte å gi opp 

– Men hvorfor tok det så lang tid som tre år? – Fordi det er komplisert å finne gode lokaler i Trondheim. Vi hadde lyst til å finne et sted som var egnet for et bakeriutsalg sammen med produksjonen. Det var ikke lett å finne et bra sted. Vi brukte mye tid på dette og hadde kontakt med mange huseiere. I denne prosessen hadde vi også noen utfordringer med kommunen som hadde innvendinger på noen av våre ønsker om lokaler. – Var du på tanken om å gi opp? – Ja, jeg var det. Det tok veldig lang tid, men så ville vi så gjerne gi noe tilbake til våre kunder. Vi så for oss at jeg skulle styre produksjonen og at kona skulle ha ansvar for utsalget. Slik ble det, og vi har fått flotte produksjonslokaler og et koselig konditori.

Franske Nytelser åpnet i april 2021. Her jobber en baker og en konditor, pluss Denys Favier. I butikken er det to faste stillinger og tre på deltid. Tilbakemeldingene fra kundene har vært overveldende for det franske paret. På åpningsdagen var det lang kø ut døra.

– Vi ville gjøre det enkelt; god service og veldig god kontakt med kundene. Her har vi skapt et koselig sted for å ta lunsj, en kaffe med mye godt å velge blant.

Konditori med to personer i arbeid.
Kundene har utsikt til konditoriet gjennom et stort vindu i veggen like ved disken.

Fått et nytt liv

Favier har fått et nytt liv etter brannen. Før jobbet han nesten døgnet rundt, også i helgene. Før brannen hadde de også flere utsalg som krevde tid. Nå har de kun utsalget i tilknytning til produksjonen.

– Så brannen er det beste som har skjedd deg?– Ja, på en måte, sett i ettertid.

– Da det brant, hadde vi allerede tenkt å slutte på Trondheim Torg. Kostnadene var for høye. Etter brannen fikk på mange måter anledning til å starte på nytt. Nå har vi kun én butikk med noen meter til produksjonen, vi har mindre husleie og lavere lønnskostnader. Bedriften har fått mye bedre økonomi nå enn da vi hadde tre utsalg. Det er mindre stress med både administrasjon, økonomi og produksjon. Tre butikker er krevende. Nå har vi en butikk og har ikke lyst til å ha flere.

Små kaker sett ovenfra.
Franske Nytelser har siden etableringen i 2005 bydd på franskinspirerte produkter.

– Det er fortsatt mye jobb, men langt ifra slik det var før brannen. Tidligere startet jeg 02.00 seks dager i uka. Nå starter jeg 05.30 og slutter i tre-firetiden. Det er stor forskjell. Det har gitt meg og kona bedre livskvalitet. Alt har blitt bedre. Vi har fått et bedre liv.

Brødhylle med sju ulike typer brød
Franske Nytelser produserer også en serie med håndverksbrød.

Stoltere fagmann 

– Når du bare har ett sted, kan du produsere sent på dagen. Det betyr at du kan ha ferske varer gjennom hele dagen rett i butikk. Rykende fersk. Ikke varer som er bakt seks timer før. Det gjør at vi kan holde en høyere kvalitet på våre varer. Det gjør det enklere å være stolt fagmann når alt er ferskt.

Bakeriet holder til i et område som er under utbygging. Flere hundre leiligheter har blitt ferdigstilt de siste årene. Favier roser huseieren som tok to tredjedeler av ombyggingen av lokalene og som har bidratt til at drømmen om et lite lokale med god kontakt med kundene gikk i oppfyllelse.

Kakestykker i en kakedisk.
Utvalget i disken til Franske Nytelser er en kombinasjon av franske og norske produkter.

Sammen med både brød, hvetebakst og konditorvarer produseres det fortsatt pizzadeig, produksjonen som holdt dem i livet gjennom tre vanskelige år.

– Ja, vi leverer fortsatt pizzadeig til denne restauranten. Hver uke leverer vi 1600 kjevlede og fryste pizzabunner. Det er den eneste leveransen vi har ut av huset.

– Vi har flere henvendelser om å levere produkter, men det er ikke planen. Vi vil rendyrke vårt konsept og er veldig lykkelig som liten, sier Denys Favier.

Kakedisk med småkaker med mann og dame i bakgrunnen.
Murielle og Denys Favier har skapt drømmekonditoriet og gleder seg over bedre dager og fornøyde kunder.

 

Powered by Labrador CMS