Tor Sevaldsen Bakeri AS i Kristiansund er konkurs.
Tor Sevaldsen Bakeri AS i Kristiansund er konkurs.

Måtte gå den tunge veien til skifteretten

Tor Sevaldsen Bakeri AS i Kristiansund er konkurs. 26 ansatte i bakeriet står uten jobb.

Publisert Sist oppdatert

Vi var nå kommet til et kritisk nivå og vi så ingen lys i tunnelen.

Daglig leder Tor Jan Sevaldsen måtte denne uka gå den tunge veien til skifteretten og melde oppbud for Tor Sevaldsen Bakeri AS. Sevaldsen hadde sin tyngste dag på jobb i sine 44 år i bakerbransjen.

På allmøtet måtte han gi beskjed om at de ansatte ikke skal gå ned i bakeriet for å produsere, men for å pakke sammen. Den timen møtet varte var den tøffeste timen han har hatt.

Stadig tøffere

Sevaldsen har vært leverandør til dagligvarekjedene i flere tiår. De siste årene har det blitt stadig tøffere å være sideleverandør.

– Dette er ingen ny situasjon, men den har tilspisset seg det siste året. Jeg føler at det nå har blitt enda viktigere for dagligvarekjedene å skaffe omsetning til sine egne bakerikjeder. Da blir det ikke lett for et bakeri som er tuftet på dagligvareomsetning. Vi var nå kommet til et kritisk nivå og vi så ingen lys i tunnelen. Vi ser heller ingen tegn til endring fremover og da var det ikke annet å gjøre enn å si at nok er nok, sier Tor Jan Sevaldsen til Bakeri.net.

– Vi har prøvd gjennom flere år og tilpasset oss. Vi har industrialisert flere produkter og har levert betydelige mengder både frosne kaker og andre produkter til dagligvaren. Det er grunnen til at konkursen kom nå og ikke for tre år siden, sier Sevaldsen.

Tor Jan Sevaldsen i 2009 da de tok i bruk det nybygde bakeriet. I går måtte han be de ansatte om å ned i bakeriet, ikke for å jobbe, men for å pakke sammen.
Tor Jan Sevaldsen i 2009 da de tok i bruk det nybygde bakeriet. I går måtte han be de ansatte om å ned i bakeriet, ikke for å jobbe, men for å pakke sammen.

Mange tøffe år

Tor Sevaldsen Bakeri AS har de siste årene levert en stor mengde frosne kaker til dagligvaren.
Tor Sevaldsen Bakeri AS har de siste årene levert en stor mengde frosne kaker til dagligvaren.

Bedriften bygde nytt bakeri i Kristiansund i 2009, et bakeri som er dimensjonert for en omsetning på 100 millioner kroner, men med strukturelle endringer i dagligvarebransjen, har bakeriet manglet mye på å nå den omsetningen. De siste årene har Tor Sevaldsen Bakeri AS hatt en omsetning på rundt 25 millioner kroner og har hatt betydelige underskudd.

Tor Sevaldsen Bakeri AS er eiet av Tor Sevaldsen Holding AS (73,2%), Eva Britt M Hammervold (13,4) og Morten Sevaldsen (13,4%). Eiere av Tor Sevaldsen Holding AS er Tor Jan Sevaldsen og Wenche N. Sevaldsen ned 50 prosent hver.

Tilbake til røttene

Konkursen berører ikke Tor Sevaldsen Konditori AS som har et lite håndverksbakeri med et tilhørende utsalg i nordmørsbyen. Selskapet er i likhet med Tor Sevaldsen Bakeri AS eid av Tor Sevaldsen Holding AS. Sevaldsen-familien vil fortsatt bake, men produktene blir ikke å få tak gjennom dagligvaren, men gjennom eget utsalg.

– Vi blir igjen et lite lokalt håndverksbakeri og er på mange måter tilbake der vi startet. Vi tror vi i alle fall skal holde ut i en generasjon til, sier Tor Jan Sevaldsen.

Fire bakere og konditorer har fått tilbud om jobb i håndverksbakeriet.

Powered by Labrador CMS