Matsvinn på agendaen i 2016

Matsvinn har vært et mye omtalt tema i 2016 og fokuset vil øke ytterlige i året som kommer

Publisert Sist oppdatert

– BKLF har vært med på å bidra med å utarbeide ressurspyramiden sammen med matvet.

Endring av folks vaner og holdninger krever både tid, vilje og innsats. Målrettet arbeid og nye muligheter for tilrettelegging, både gjennom ny teknologi og nye samarbeidsformer, har tatt arbeidet med matsvinn et godt stykke i riktig retning i 2016.

I baker- og konditorbransjen har svinn lenge blitt ignorert i stor grad, det har vært tungvint og arbeidskrevende å gjøre noe med overproduksjonen.  Men sammen med utvikling av ny teknologi og forbrukers fokus på temaet, samt noen ildsjeler i bransjen, har nye muligheter åpnet seg for å reduserte svinnet betraktelig.

Tar utfordringene

– Bakerbransjen har tatt utfordringen og erfaringene så langt er svært gledelige og positive. Dette gir en stor motivasjon til å fortsette dette arbeidet. Bedriftene i bransjen har tatt ansvar og viser gjennom mange konkrete tiltak at de bidrar med å bekjempe matsvinn i det daglige, sier daglig leder Gunnar Bakke

 

Hva har BKLF gjort for å redusere matsvinn i baker- og konditorbransjen?

– BKLF har vært med på å bidra med å utarbeide ressurspyramiden sammen med matvett, som er et viktig verktøy som synliggjør god ressursutnyttelse.

Medlemmer i BKLF har vært svært positive og flinke  til å gjennomføre tiltak for å redusere svinnet og øke ressursutnyttelsen. For eksempel Bakehusets satsing på små brød/krympebrød. Vi har tjenester som direktelevring om morgenen og Too Good To Go, appen som gjør det lett å selge overskuddsproduksjon i bakeriutsalget. Bakerier satser mer på surdeig og prosesser som gjør at bakervarer få lengre levetid. Samt at vi har informert om mulighetene gjennom fagblad, nettsted og fagkonferanser, sier Bakke.

Appen Too Good To Go, har fått mye oppmerksom i 2016. Kunder kan bestille matvarer som er igjen ved stengetid på forskjellige serveringsteder og hente dette til en rimelig penge ved stengetid.

Too Good To Go løser et problem for alle som arbeider med dagsferske varer.

– Vi har 120 bakerier med over hele landet, og cirka 250 samarbeidspartnere – så bakerbransjen utgjør en stor del av Too Good To Go. Konseptet er en perfekt for bakerier, sier daglig leder i Too Good To Go, Sophie Wiik.

– Fra bakeriene kan du for eksempel få «forundringsposer» med en blanding av grovt og noe søtt. Av og til kan det være mye, andre ganger er det litt mindre – men det er alltid gode kvalitetsvarer og en god deal. Samarbeidspartnerne bestemmer prisen selv. En brødpose kan koste fra 10-15 kroner opp til 49. Jeg pleier å kjøpe disse selv, og da har jeg brød for hele uka samt noe søtt til helgen, forteller Sophie Wiik.

Hos Baker Brun i Bergen kjøpte kundene over 6000 produkter, fra 18 utsalg med appen Too Good To Go i oktober.  Det er alltid noen brød og bakervarer igjen på slutten av dagen og nå blir disse spist istedenfor å gå til dyrefôr, forteller Tor Søreide Sivertsen, administrerende direktør i Baker Brun.

– Too Good To Go løser et problem for alle som arbeider med dagsferske varer. Utfordringen har alltid vært å finne løsninger som fungerer i praksis. Nå kan vi planlegge med at noen av varene blir solgt etter stengetid. Det gir varetrykk mot slutten av dagen, bedre kontroll på svinn og reduserte kostnader i håndtering av det som normalt har vært igjen når vi stenger. Digitaliseringen er nøkkelordet og gjør at det fungerer stort sett uten feil. Fantastisk løsning som bidrar til kampen mot matsvinn, sier Søreide.

Powered by Labrador CMS