Skjermbilde fra NRK - fortsatt spiselig etter 16 år.

Matforsker smaker på 16 år gammel kake

– Jeg kan si at den er ganske harsk, sier matforskeren Trygve Eklund.

Publisert Sist oppdatert

– Det kunne vært interessant å vite hva vi egentlig dytter i oss for noe.

Det begynte med at ekteparet Berit Andersen og Harald Nilsen i Eidsvoll ville spare på Berthas sitronkake, for at de ville se hva som skjer med den. 16 år etterpå er den fortsatt fri for mugg. Sitronkaka hadde utløpsdato 23.mars 1999.
– Det er skremmende, vet du. Det må være tilsatt noe svineri, for det du baker sjøl kan jo ikke ligge mange dagene før det begynner å mugne, sier Berit Andersen til NRK.no.

Harald er bekymra for konsekvensene det kan få for helsa at vi får i oss så mange tilsetningsstoffer.
– Det kunne vært interessant å vite hva vi egentlig dytter i oss for noe, sier kakeeieren.

NRK tar med den gamle kaka til matforsker Trygve Eklund.
– Det er sorbinsyre og propionsyre som er konserveringsmidlene her. Dette er effektive midler mot mugg og bakterier. Mikroorganismene i kaka ble drept under stekingen, men om noen skulle ha overlevd ville de så dø av vannmangel, forklarer Eklund. Stabilisatoren som er tilsatt hindrer mikroorganismene tilgang til vannet i kaka.
– Jeg ville ikke vært redd for å spise den, sier Eklund.

Se videoen hvor han smaker på kaken her.

 

Lages ikke lenger

Firmaet Baxt kjøpte Berthas i 2014, siden har ikke sitronkaka vært i produksjon.
– Jeg kjenner ikke til oppskriften fra 1999. Men jeg forsikrer at Baxt forholder seg til enhver tid gjeldende regelverk for bruk av tilsetningsstoffer, uttaler kvalitetssjef i Baxt, Kjersti Solhaug, til NRK.no.

Mattilsynet sier også at propionsyre er godkjent til denne bruken.
– Propionsyre og saltene av propionsyre er godkjent brukt i en rekke næringsmidler, og antas å ikke medføre noen helsemessig risiko, sier Cecilie Svenning i Mattilsynet.

Tore Midtvedt er professor emeritus ved Karolinska institutet i Stockholm. Tidligere i år arrangerte han en konferanse på Nobel Forum i Stockholm, hvor ny forskning på tarmfloraen ble presentert.
– Konserveringsmidler hemmer veksten av bakterier, og det er klart de påvirker tarmfloraen. Men hvordan, det vet vi for lite om, sier Midtveit til NRK.

Professoren arrangerte tidligere i år en konferanse med ny forskning på tarmfloraen– deriblant en studie hvor propionsyre framprovoserte autismelignende symptomer hos rotter.
– Selv om det er grenser for hvor mye propionsyre hvert produkt kan inneholde, vet vi ikke hvor store mengder vi får i oss totalt, forteller Midtvedt.
– Det er ikke for ingenting at jeg fisker min egen fisk og dyrker mine egne poteter, sier han til NRK.

Powered by Labrador CMS