Soknedal Bakeri og Konditori presenterte sin maltchips på Grüne Woche.

Maltchips på Grüne Woche

Soknedal Bakeri og Konditori var i forrige uke på matfestivalen Grüne Woche i Berlin for å presentere produktet Hogna Maltchips.

Publisert Sist oppdatert

Bevissthet på reduksjon av matsvinn passer veldig godt inn i lokalmatkonseptet som vi driver med.

Tilbakemeldingene på produktet laget på mesk som er igjen etter ølproduksjon, var meget gode.

– Folk som smakte, likte chipsen vår veldig godt. Men hovedgrunnen til at jeg dro til Berlin, var å bygge nettverk og prate med andre nordmenn som driver innen lokal- og kortreist mat, forteller daglig leder i Soknedal Bakeri og Konditori, Stig Magne Torve til Bakeri.net.

Impulstur

Turen til Berlin ble til på impuls. Torve fikk et ja til å delta, pakket kofferten og en eske full av Hogna Maltchips og fløy til Berlin og matfestivalen på lørdag.

– Søndag var jeg en del av den norske paviljongen og jeg fikk vist frem chipsen og delt ut smaksprøver. Spesielt i baren fikk jeg mye gode tilbakemeldinger på chipsen. Dette er jo et produkt laget på mesk og det passer veldig godt som snacks til blant annet øl, sier Torve.

Chipsen ble vist frem på den norske paviljongen på matmessen, som er en av verdens største i sitt slag.
Chipsen ble vist frem på den norske paviljongen på matmessen, som er en av verdens største i sitt slag.

Synergi med bryggenæringen

Maltchipsen ble til da mikrobryggeriet Hogna Bryggeri tok kontakt med Torve og ville samarbeide om å lage et produkt på restmesken. Andre bryggerier og bakerier har laget lignende produkter med suksess tidligere og markedet ser ut til å være interessert.

– Jeg jobbet meg frem til en kjeks eller et slags flatbrød. Vi bruker 50 prosent mesk, resten en miks av hvetemel, sukker, salt og litt fett. Så blir deigen kjevlet og fritert. Videre har vi jobbet med å smakssette produktet med salt, både i forhold til mengde og type salt. Vi har nå kommet frem til et resultat som folk synes er veldig smakfullt og godt, forteller Torve.

Maltchipsen kan brukes som en erstatning til vanlig potetchips, nøtter eller nachochips.

– Den smaker også veldig bra som kjeks hvis man skal spise ost og som snacks til vin, forteller Torve.

Nettverksbygging

Nettverket ble også utvidet i Berlin og Torve fik mange gode samtaler med matfolk som var tilstede.

– Søndag kveld arrangerte Innovasjon Norge middag for 90 personer som jobbet på og med den norske paviljongen på Grüne Woche. Det var nyttig for meg. Jeg fikk snakket med mange interessante mennesker og ideer ble utvekslet. Så dette var et nyttig arrangement for meg, sier Torve.

– Jeg fikk også mange konkrete og gode tilbakemeldinger på produktet, som også er veldig nyttig.

Stig Magne Torve og Brit Melting på Grüne Woche.
Stig Magne Torve og Brit Melting på Grüne Woche.

Nettbutikk i emning

– Hvordan skal Hogna Maltchips distribueres?

– Vi selger jo en del via Hognabrygg, som leverer til spesialbutikker og dagligvare, men vi selger mest via våre egne utsalg. Akkurat nå jobber vi med å få på plass en nettbutikkløsning for å kunne selge overalt.

– Kan det være aktuelt med dagligvaredistribusjon på landsbasis?

– Vi har presentert produktet for dagligvare, men dette er en lang og tung prosess. Så vårt satsingsområde vil på kort sikt være pub- og restaurantmarkedet og fortrinnvis lokalt. Når nettbutikken er oppe og går, så vil vi sikte oss inn nasjonalt, sier Torve.

– Tror du chipsen vil selge godt?

– Ja, dette er jo et produkt laget på restene etter ølproduksjon. Tidligere gikk dette i søpla eller til dyrefôr og mange er opptatt av å redusere matsvinn, og det er vi med på med dette produktet, som også vil selge fordi det smaker godt. Bevissthet på reduksjon av matsvinn passer veldig godt inn i lokalmatkonseptet som vi driver med, sier Stig Magne Torve.

Soknedal Bakeri og Konditori lager også ett produkt til laget på restmesk. Det er et rugbrød med det klingende navnet Staut Rugbrød. Ingen overraskelse at dette er laget på restmesk fra Stoutproduksjon.

 

 

Powered by Labrador CMS