– Vi må slåss mot fordommer

En ny rekrutteringskampanje i sosiale medier skal få ungdom til å velge baker- og konditoryrket.

Publisert Sist oppdatert

– De få skoleplassene som er igjen, fylles nå opp av elever som ikke vet hva de vil.

Det er en kjent sak at antall søkere til restaurant- og matfag på videregående skole har gått drastisk ned de seneste årene. Kokkenes mesterlaug på Helgeland har i nesten like mange år jobbet for å snu den negative utviklingen.

– For tiden kjører vi en annonsekampanje i sosiale medier, hvor det er lettest å nå de unge, forteller laugets leder, Ivar Laukholm.

 

God respons

Annonsekampanjen ble startet 1. januar i år, og kjøres frem til 1. mars, som er søknadsfristen for videregående skole.

– Vi har fått ungdommer som har utdannet seg innen restaurant- og matfag til å stå frem med valget sitt. Det har vært litt vanskelig å finne dem, men de vi finner, stiller gjerne opp. Vi legger ut bildene på Facebook, Linkedin, Instagram og Twitter, forteller Laukholm.

 

– Hvordan er responsen?

–  Vi ser at dette er noe som opptar bransjen, og vi ser at bildene blir spredt videre. Én av annonsene er blitt delt 500 ganger, noe som tilsier et veldig stort nettverk.

– Hva er målet med kampanjen?

– Vi ønsker blant annet å tilrettelegge for at unge fra hele landet skal kunne snakke seg imellom om det å velge restaurant- og matfag. Desssverre er det mye uvitenhet og fordommer om disse yrkene blant foreldre og rådgivere i skolen. Foreldre kan for eksempel fortelle barna sine at det å jobbe som baker eller konditor innebærer lav lønn, mye slit og mye overtid. Slike fordommer må vi slåss mot. Vi som jobber i bransjen, hadde jo ikke valgt disse yrkene og blitt i dem så lenge dersom vi ikke trivdes, sier Laukholm, som selv er kokk.

 

Rådgivere lite interessert

Sammen med lauget er han mye ute på besøk hos ungdomsskoler, og der opplever de mye uvitenhet om matfag blant rådgiverne.

– Mange av rådgiverne er lite interessert i matfag. Holdningen hos enkelte, som de overfører til elevene, er at det er best å få utlendinger til å komme og gjøre disse jobbene for oss, sier Laukholm oppgitt.

Han ser også at skolene satser lite på skolekjøkkenet sitt.

– Det er stor mangel på utstyr og råvarer. Ofte må elevene tegne maten i stedet for å lage den. Slikt skaper ikke interesse for faget.

 

En ond sirkel

Han opplever at faget, og rekrutteringen til faget, er kommet inn i en ond sirkel, hvor skoler legges ned og lærlingplasser forsvinner.

– De få skoleplassene som er igjen, fylles nå opp av elever som ikke vet hva de vil, eller elever som kommer inn på særskilt grunnlag og kanskje heller burde vært på en spesialskole. Dyktige lærere slutter fordi de ikke orker å være sosialarbeidere for vanskeligstilt ungdom. Bedriftene har ikke nok tilgang på lærlinger, og må derfor ta inn utenlandsk arbeidskraft i stedet.

 

Fint å skape glede

Laukholms håp er at flere norske ungdommer skal få øynene opp for de mange gode grunnene til å ta utdanning innen matfag – og bli for eksempel baker eller konditor:

– Noe av det fine med å være baker eller konditor, er at man får oppleve å skape noe som gleder andre. Resultatene kommer raskt, og du treffer gjerne mange hyggelige mennesker. Dette er håndverksfag, og som konditor kan man virkelig få utfolde seg og være kreativ, sier han.

Powered by Labrador CMS