Det er NRK Hordaland som først omtaler saken.

På sitt dødsleie i Bergen i 1621 testamenterte Ingeborg Mikkelsdatter 500 riksdaler til Domkirken i Bergen, mot at kirka hvert år, og «til det evindelige», skulle sende 600 kilo mel til de fattige og trengende i nordlandskommunen.
– Fru Ingeborgs årlige julegave kommer fortsatt til nytte, nesten 400 år etter at hun skrev testamentet, sier kirkeverge Tore Christiansen i Øksnes, til NRK.

Prøvd å vri seg unna

Bergenserne har ved flere anledninger prøvd å kvitte seg med mel-legatet, som for øvrig er det eldste i sitt slag i Norge. Men etter en dom i Høyesterett i 1849 ble det avgjort at melet skulle leveres så lenge det var fattige i Øksnes, om så til «dommedags ettermiddag».

Pengene er for lengst brukt opp, og i dag er det Norgesmøllene som har ansvaret for at meltradisjonen holdes i hevd.
– Legatet er tomt, men vi opprettholder tradisjonen. Hvor lenge det er til dommedags ettermiddag er det ingen som vet, men vi skal stille opp så lenger Norgesmøllene er i drift. Dette er en kuriositet, som vi synes er veldig hyggelig, sier salgs- og markedsdirektør Jan Erik Eikeland i Norgesmøllene til NRK.

Kommer godt med for mange

I følge historien var Ingeborg Mikkelsdatter prestefrue og bodde en tid i Øksnes. Livet for kystbefolkningen var hard for bønder og fiskere på 1600-tallet. Mange fiskere forsvant på havet, og unge enker med store barneflokker ble sittende tilbake i stor fattigdom. Den unge prestefruen ble grepet av nøden i fiskesamfunnene, og da prestefamilien etter hvert flyttet sørover og fortsatte sitt kall i Bergen Domkirke, opprettet fru Ingeborg legatet som skulle hjelpe fattige i Vesterålen.

Denne uka var julemelet på plass i Øksnes. Distribusjonen er det NAV som står for.
– Melet fra prestefru Ingeborg er et sikkert tegn på at jula er like rundt hjørnet. Det er en hyggelig førjulstradisjon, sier enhetsleder Leif Henriksen i NAV. Han synes det er spennende å være en del av en snart 400 år gammel tradisjon.

– Det er jo litt morsomt at bergenserne har forsøkt å komme seg unna prestefruens testamente, sier Henriksen.

Ifølge kirkeverge Tore Christiansen i Øksnes er det ikke noe problem å få avkastning på melgaven.
– Melet blir hentet og brukt til jul. Mottakerne er alt fra enslige forsørgere med lav inntekt, flyktningfamilier og folk som sliter med rus og psykiatri. Fru Ingeborgs siste vilje var at det skulle vare til evig tid, sier kirkevergen.