Xiao Juan Peng er klar for Coupe du Monde.

Lyst til å ta gull med Norge

Norsk gull i en konditorkonkurranse. Gjerne Nordisk neste år. Det er neste mål for Xiao Juan Peng.

Publisert Sist oppdatert

Nå er jeg veldig trygg på det jeg skal lage.

Hun har konkurrert siden hun hadde vært lærling i bare et halvt år. Nå nærmer det seg Coupe du Monde de la Boulangerie.

Team

– Nå er jeg veldig trygg på det jeg skal lage. Jeg var litt utrygg da vi begynte, men nå gjelder det bare å få det i fingrene slik at vi rekker alt det vi skal gjøre, sier Peng.

23. til 25. januar er det alvor. Da konkurrerer hun i Paris sammen med Remy Corbet og Trude Beate Brendehaug. – Vi kommer som et team. Det hjelper ikke om én leverer hvis ikke de andre gjør det. Alle tre må hjelpe hverandre, sier hun.

Alltid kakeinteressert

Xiao Juan Peng har alltid hatt interessen for å lage mat – og spesielt for kaker. Foreldrene har jobbet med mat, hun så på TV da hun var yngre at det var dette hun ville, og det falt helt naturlig for henne å søke matlinje på videregående.

Så flyttet hun fra hjembygda Hareid til Førde for å lære. Der fikk hun fort en liten dytt for å prøve seg i konkurranse – først i Ung konditor.

– Da jeg så var ferdig med svennebrevet, fikk jeg beskjed om at «vi vet hva du kan», og så var det helt naturlig for meg å konkurrere videre, sier hun. Det hjelper å ha arbeidsgiveren i ryggen: Ole John Berntsen og Naustdal Dampbakeri er kjent for å ha flinke folk i konkurranser.

Lyst på håndverksbakeri

Xiao Juan Peng har svennebrev som baker, også. Hun trives best som konditor, men kan tenke seg å bake brød for hånd, også:

– Jeg har lyst til å jobbe på håndverksbakeri og se hvordan du virkelig kan jobbe med håndverket. Brød for hånd, det har jeg lyst til å utforske når den tiden kommer. Men det er kaker jeg alltid har likt å holde på med. Nå er jeg blitt introdusert for sjokolade, også, og jeg er fascinert. Det er masse som du kan gjøre med det, sier Peng.

Sjokolade og bryllupskake

Konfekt er en favoritt å arbeide med. Dessuten er hun glad i å lage bryllupskake når den sesongen kommer: Å lage akkurat den pynten som kunden har lyst på, eller å tenke selv hvis kunden gir henne frie hender.

Nå arbeider hun full dag i Førde, og så trener hun i helgene. – Jeg tror ikke folk er klar over at alle vi som er på landslaget, har en annen jobb i tillegg. Andre land som skal delta i Coupe du Monde, har kanskje det å trene til VM som en jobb, men vi har jobb ved siden av, understreker hun.

Neste ambisjon er gull med konditorlandslaget. – Det har vi ikke greid i nordisk. Det ville vært kjekt å få til neste år. Så kunne vi utviklet oss derfra og tatt et steg videre til VM senere, håper Xiao Juan Peng.

Powered by Labrador CMS