Det er E24 som har en større reportasje om bakeribransjens forhold til dagligvarebransjen. Saken er å betrakte som en av mange oppfølgere til Rema 1000s “bestevenn”-strategi som har gitt mye oppmerksomhet den siste tiden ved at flere leverandører mister leveranser til kjeden.

Uheldig utvikling

Administrerende direktør i Din Baker, Vidar Skoglund, tar bladet fra munnen i reportasjen og forteller om at lokale bakerier de siste årene har opplevd å bli kastet ut fra de store dagligvarekjedene.

Han forteller at den uheldige utviklingen for bakerne skjøt fart da Norgesgruppen, som den største dagligvareaktøren, tok kontroll over egne brødleveranser fra 2012.

Urettferdig syndebukk

– Fra 2012 har de presset ut mer eller mindre alt som er av norske, lokale bakere. Vi synes det er urettferdig at Rema 1000 blir utpekt som den store synderen her, all den tid de faktisk sier at de ønsker å samarbeide med lokale produsenter. De som egentlig burde fått det negative søkelyset mot seg er Norgesgruppen og Coop som overhodet ikke er med på å øke mangfoldet, sier Skoglund til nettavisen.

– Målet er å få lagt ned de lokale bakeriene

I artikkelen vises det til at Norgesgruppen har tidligere uttalt at de har avtaler med 50–60 bakerier. Der mener Skoglund denne argumentasjonen ikke holder og mener kjeden kjøper inn så lite brød fra disse produsentene at det i praksis kan være tapsprosjekter for de lokale bakeriene.

– Og i enkelte områder i Nord-Norge og distriktene har de ikke egne anlegg, og må derfor ty de til de lokale. Det virker som om målet er å presse ut og få lagt ned de lokale bakeriene. Det er makten som rår, dessverre på bekostning av mangfoldet, sier Skoglund til E24.

Mange av Din Bakers omkring 70 produksjonsanlegg har blitt stengt ute fra de viktigste kanalene, og Skoglund håper nå at Rema 1000 gjør som de har sagt, og tar inn varer fra lokale produsenter i hyllene sine.


Les hele saken på E24.no