Gjestalveien Conditori holder til i Sandnes og har drevet med spesialmat i over 15 år. Her jobber mange med egne matallergier og intoleranser i et miljø som har blitt en kompetansebedrift innenfor glutenfri bakst. Med over 200 produkter i sortimentet finnes det knapt et produkt som du kan tenke deg som ikke er både glutenfritt og melkefritt. For mange med allergier og intoleranser på Sør-Vestlandet har Gjestalveien Conditori blitt redningen.

Og daglig leder og eier Helge Hansen startet bakeriet med bakgrunn av egne barn som fikk allergier. I mange år har produktene fra bakeriet bidratt til at mange med allergier og intoleranser kan spise vanlig mat.

– På Østlandet er dette motegreier. Hit til oss kommer de som trenger det, sier Hansen.

Todelt produksjon

Bakeriet har to avdelinger; en med ordinær produksjon og en med glutenfri produksjon. Bakeriene er lokalisert på to ulike steder i Sandnes. I tillegg har de tre bakeriutsalg, to i Sandnes og ett i Stavanger. De siste årene har de hatt en god vekst av de glutenfrie produktene som selger over et stadig større område. I dag har det glutenfrie bakeriet 10 ansatte, alle like lidenskapelig opptatt av å lage et stort utvalg av glutenfrie bakervarer som ser ut akkurat som vanlige produkter. Og flere er i familie med hverandre, mye på grunn av at familien Hansen ufrivillig fikk allergier i fanget for mange år siden.

Det startet med egen cøliaki

Da Helge og kona fikk sønnen Thorbjørn fikk han i etterårsalderen påvist cøliaki og melkeallergi. Det gjorde at de i mangel av produkter i markedet, måtte begynne å bake selv hjemme. Det var starten på det som i dag er en bedrift som har spesialisert seg på glutenfrie bakervarer. Og når vi prater rundt dette med allergier og intoleranser, så fremkommer det en imponerende kunnskap om problematikken. Denne kunnskapen og interessen har stått sentralt i den imponerende produktutviklingen bedriften har stått for siden starten i 1998.

Daglig leder Helge Hansen og sønnene Anders (t.v) og Thorbjørn er alle lidenskapelig opptatt av å lage gode produkter for de som har ulike matallergier og intoleranser. Nå har de vokst seg ut av dagens lokaler og innvier nytt bakeri på nyåret.

Daglig leder Helge Hansen og sønnene Anders (t.v) og Thorbjørn er alle lidenskapelig opptatt av å lage gode produkter for de som har ulike matallergier og intoleranser. Nå har de vokst seg ut av dagens lokaler og innvier nytt bakeri på nyåret.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media

Vonde minner om mat

Sønnen Thorbjørn sine egne erfaringer har gjort noe med lidenskapen for å lage varer som de med cøliaki og andre allergier kan spise.
– På skoleavslutninger hadde jeg med min egen kurv med mat. Det var ikke alltid like kjekt å være den eneste i klassen som ble sett litt rart på på grunn av matallergien. Maten jeg hadde med så veldig forskjellig ut fra annen «vanlig mat». Mitt høyeste ønske var å være som alle andre og spise noe som så ut som vanlig mat.
– Disse erfaringene gjør det ekstra inspirerende å lage produkter som ser helt vanlige ut og som smaker godt, slik at barn kan slippe å oppleve det samme som jeg gjorde. Mye av det vi produserer her er kort og godt produkter vi har savnet selv i vår oppvekst, sier Thorbjørn, som samtidig berømmer sine foreldre for å ha bakt gode glutenfrie produkter hjemme under oppveksten.

Fra betong til deig

Thorbjørn hadde i utgangspunktet ikke tenkt å bli baker, men så havnet han likevel her sammen med flere av de andre familiemedlemmene.
– Jeg har fagbrev som forskalingssnekker, men fikk en skade i armen som gjorde at jeg måtte se på andre muligheter. Og da havnet jeg her, helt uten noen forkunnskaper. Da jeg startet, Googlet jeg hvordan jeg skulle lære meg å bake. Jeg fikk noe kunnskap via nettet og ble i tillegg lært opp av de andre som jobber i bedriften.
– Jeg har byttet ut betong med deig og forskaling med brødformer, humrer Thorbjørn.

Ser mulighetene

Det er mange former for matrelaterte sykdommer. For mange bakerier er dette utfordrende og krever både kunnskap og fokus. Men der andre bakerier gjerne ser problemer, ser de ansatte i Gjestalveien Conditori kun muligheter.
– Vi er mange med matallergier her hos oss. Vi har derfor både egne erfaringer med allergiene og etter hvert også lang erfaring med å produsere baker- og konditorvarer til denne gruppen mennesker. Kombinasjonen av dette gjør at vi ikke ser problemer, men muligheter når vi finner nye produkter og løsninger. Og våre faste kunder er gjerne testkunder på nye produkter. Vår drivkraft er at vi ønsker at alle skal ha tilgang til gode glutenfrie produkter.

Tidkrevende med stort varespekter

Bakeriets iver etter å tilfredsstille kundens ønsker har gitt et stort antall varelinjer og spesialprodukter, ikke mindre enn 200 i tallet. Utvalget av glutenfrie produkter og spesialvarer utvikler seg stadig med nye varianter, da ofte basert på ønsker og tilbakemeldinger fra kundene.
– I mangel av et godt tilbud av glutenfrie varer er det mange som velger å bake selv. Med et rikholdig utvalg av gode produkter, håper vi å demme opp for noe av dette. Det er jo ikke slik at de absolutt vil bake selv, men de gjør det fordi det ikke finnes attraktive produkter der de bor. Alt vi lager her hos oss lages fra bunnen av. Alle råvarer er dyrere enn vanlige råvarer, seriene er ofte mindre, så det blir en dyrere produksjon som vi i neste rekke må ha mer betalt for, men det er som med alt annet. Betalingsviljen er der hvis du leverer gode produkter som tilfredsstiller kundens ønsker og behov, sier Helge.

Gjestalveien Conditori har over 200 produkter i sortimentet. Det inkluderer et stort utvalg av både brød og kaker der alle er glutenfrie og de fleste er melkefrie.

Gjestalveien Conditori har over 200 produkter i sortimentet. Det inkluderer et stort utvalg av både brød og kaker der alle er glutenfrie og de fleste er melkefrie.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media

Produkter

Og med 200 produkter i sortimentet vil ikke allergikeren savne så mange produkter. Her er det også tatt hensyn til at mange glutenallergikere heller ikke tåler melk. Derfor er svært mange av produktene både glutenfrie og melkefrie. Alt er singelpakket i plast for å sikre sikker transport og lagring.
– Vi har de tradisjonelle glutenfrie varene. I tillegg har vi veldig mye annet, blant annet glutenfri napoleonskake. Og med julen like om hjørnet kan også allergikere nyte julekakene. Her lages både glutenfrie sirupssnipper og kakemenn, sier Helge.
Og det store utvalget av glutenfrie produkter har resultert i mange stamkunder. Her er det kø for å få kjøpt glutenfrie varer av høy kvalitet.
– Vi har også mange utlendinger blant våre kunder. Tilflyttere fra andre land er ikke vant med all brødmaten vi spiser her i Norge
– Det var veldig mye dårlige varer i dette segmentet tidligere, men vi mener vi selv har hatt gode varer i 15 år, sier Helge.

Gjestalveien Conditori ble kåret til årets glutenfrie bakeri i 2013.

 

I januar skifter den glutenfrie delen av Gjestalveien Conditori navn til Elda Bakeri.

I januar skifter den glutenfrie delen av Gjestalveien Conditori navn til Elda Bakeri.

Foto: Oddbjørn Roksvaag, Vest Vind Media

Nye lokaler og nytt navn

På grunn av den store etterspørselen etter glutenfrie produkter, har bakeriet vokst ut av dagens lokaler. I januar flytter de inn i nye og større lokaler. Samtidig skifter den glutenfrie delen av virksomheten navn til Elda Bakeri.
Navnet Gjetalveien Conditori er på vei til å fases ut. Ett av bakeriutsalgene har allerede fått det nye navnet som er Selma Kaffe og Konditori. På noe sikt vil også de andre utsalgene bli omprofilert til Selma Kaffe og Konditori.