Baker ved siden av en palle med bokser med julebakst.
Øystein Hamstad og Hamstad Bakeri leverte denne uka en hel semitrailer med goro, sirupssnipper og fattigmann til Coop.

Leverte 55 paller med julebakst

Hamstad Bakeri leverte denne uka en hel semitrailer med goro, sirupssnipper og fattigmann til Coop. Også andre bakerier og grossister står på kundelisten. Det gir arbeid til rundt 20 sesongarbeidere på bakeriet i Namsos.

Hamstad Bakeri har holdt på med julebaksten en liten stund allerede. Det er en årelang tradisjon for trønderbakeriet.

– Det er noe vi har holdt på med så lenge jeg kan huske. Det var min far som begynte å levere julebakst til andre bakerier i Trøndelag og siden har det utviklet seg, sier daglig leder i Hamstad Bakeri, Øystein Hamstad, til Bakeri.net.

Over 150 paller 

Coop har blitt en stor kunde på julebakst. Det begynte med leveranser til Coop Midt-Norge for rundt 15 år siden. Siden har leveransen blitt nasjonal til dagligvarekjeden, og i år skal bakeriet levere 120 paller med goro, sirupssnipper og fattigmann til Coops butikkhyller i hele landet. I tillegg leverer bakeriet et utvidet sortiment til andre bakerier og grossister. Her leverer de i tillegg til goro, sirupssnipper og fattigmann, også bordstabels, berlinerkranser, serinakaker, riflekjeks og colapinner.

En fullastet trailer med paller med julebakst.
I løpet av to og en halv måned produserer rundt 20 sesongarbeidere over 150 paller med julebakst hos Hamstad Bakeri. Her er fra sesongen første trailer til Coop.

I løpet av en hektisk sesong fra september til midten av november skal Hamstad Bakeri i år produsere over 150 paller med julebakst. Fortsatt er det ikke alle som har plassert sine ordrer, men det begynner å haste for de som vil ha julebakst fra bakeriet.

Håndverk og kvalitet

I sterk konkurranse med lavprisprodukter i segmentet har Hamstad Bakeri fokusert på håndverksbakst av god kvalitet.

– Selv om vi leverer til store aktører og i relativt store volum, har vi aldri gått på akkord med kvaliteten. Her brukes det meierismør, fløte og gode råvarer. Det gir et produkt i en noe høyere prisklasse, men så kan vi se kundene i øynene med beste samvittighet. Produktene som går til dagligvare, andre bakerier og storhusholdning, er de samme som vi også selger over egen disk, sier Hamstad.

Julebakstproduksjonen bruker ledig kapasitet i bakeriet. Det vil si at «juleskiftet» går på når den ordinære produksjonen er ferdig for dagen og pågår til det igjen skal bakes ordinære varer på kvelden. Seks dager i uka fylles bakeriet opp med sesongarbeidere som gir full aktivitet i bakeriet når det er stille i produksjonen.

Utnytter ledig kapasitet

– Sesongproduksjonen gjør at vi utnytter utstyret i bakeriet bedre. De faste kostnadene ligger jo fast og denne omsetningen er et godt ekstra bidrag til driften. Vi har investert litt i utstyr og verktøy, men i det store og hele bruker vi utstyr og maskiner vi allerede har.

– Selv om vi bruker vår wienerlinje og kakemaskin, er dette en ganske manuell produksjon. Her er det mange manuelle operasjoner som krever mye håndarbeid. For å optimalisere produksjonen kjører vi ett og samme produkt i en uke eller to. Vi har på mange måter blitt litt spesialister på dette, sier Øystein Hamstad.

Frem til store leveringer av en semitrailer i gangen hopes det opp på eget lager. Det gjør at bakeriet leier eksternt lager i perioden. 

Julebakstproduksjonen er et samarbeid med Goman Nordvest Valaker som lager andre typer julebakst. Tidligere har alt blitt levert via dem for videre samdistribusjon. I år leverer Hamstad Bakeri for første gang julebaksten direkte til Coops hovedlager.

Powered by Labrador CMS