Bakeriet har i tre år eksportert lettstekte glutenfrie pizzabunner til grossister i Sverige, som forsyner pizzeriaer over hele Sverige. Eksporten er økende, og har passert en vareverdi på 2 millioner kroner, ifølge avdelingsleder Peder Heimlund ved Brisk Kompetansesenter AS. Dermed er bakeriet en av Norges største eksportleverandører av glutenfrie pizzabunner.

 

Fikk fotfeste i den norske dagligvaren

I tillegg leverer bakeriet frosne glutenfrie brød som selges i dagligvarebutikker over Norge. Rema 1000 har de fleste av produktene i sine frysedisker, mens Norgesgruppens butikker har noen av produktene gjennom det frivillige sortimentet. Brisk produserer og leverer også glutenfrie knekkebrød med lavt karboinnhold til dagvarekjedene.

Nå er målet bakeriutsalgene.

– Min største drøm er å levere glutenfri bakst til de store kjedene. Det er ressurskrevende å produsere glutenfrie kvalitetsprodukter. Vi har investert mye i produksjonsmaskiner og utstyr og kan levere et stort sortiment av brød, knekkebrød, lomper og ulike typer kaker for videresalg, sier Heimlund til Bakeri.net.

Brisk har blant annet investert i en vakumkjøler, som effektiviserer prosessene slik at smak bedre skal holde seg. Kjøleren var den første i sitt slag i Norge, og den største i Skandinavia. Den avslutter stekeprossesen under produksjonen og kjøler produktene slik at pakke- og fryseprosessene går hurtigere. Dette medfører at smaken og kvaliteten på brødene holder seg og varer bedre.

 

Nytt fiberbrød

Brisk bakeri, en attføringsbedrift med mål om å bistå mennesker til å få eller beholde arbeid, ble etablert i 2006. Fra starten av ble det produsert kun glutenfrie produkter; kakemenn og pizzabunner. Etter hvert satset de på flere ulike brødprodukter, hamburgerbrød og pølsebrød i tillegg til pizzabunner både til butikksalg og til restauranter. Bedriften har en salgsansvarlig, mens det er 10 fastansatte i produksjonen, to av disse er lærlinger, får Bakeri.net opplyst. Ytterligere 10 medarbeidere arbeider med pakking og andre arbeidsoppgaver.

I år kom det et nytt fiberbrød med Chiafrø i salg.

– Det nye brødet har et høyt fiberinnhold, 8 prosent, og lite salt (knapt 1 %), forteller Heimlund.

Brisk bakeriet leverer like store brød som tidligere.

– Brødet er frossent og ferdig oppskåret slik at man kan forsyne seg etter behov hver gang, påpeker Heimlund.

Flere og flere sier de føler seg mer vel med et glutenfritt kosthold.

Nytt brød kommer

Det er strenge produksjonskrav til glutenfri bakst, derfor produserer Brisk kun glutenfrie varer fri for alle meltyper og andre ting som kan inneholde spor av gluten. Det holder ikke å rengjøre etter produksjon med meltyper med gluten, for så å produsere glutenfritt da melstøvet vil sveve i luften og blande seg inn i produktene, sier produksjonssjef Åge M. Opsahl til Bakeri.net.

Brisk Bakeri har fagfolk i alle ledd, og lager alle produktene sine fra bunnen av. De har samarbeidet med forskningsinstituttet Nofima AS for utvikling av egne melbaser, og jobber kontinuerlig med testing av disse på bakenivå og lagring/holdbarhet. Bakeriet bruker testpersoner både med og uten cøliaki. Ernæringsfysiologen deres sørger for at produktene holder god ernæringsmessig standard.

Til høsten vil bakeriet presentere en helt ny type brød som de håper Rema, blant annet, vil ta inn.

 

Levere bakst som alle kan nyte

Veien videre er å fortsette med glutenfri bakst i enda større skala.

– Målet er å levere så gode produkter både kvalitets- og smaksmessig at de kan foretrekkes av alle. Spesielt ønsker de at barn og voksne med cøliaki eller glutenallergi i fødselsdager eller i andre sosiale lag skal slippe å ha med seg egen mat, eller bli tilbudt «annenrangs» produkter, men være inkludert og forsyne seg av og kose seg med det samme som alle andre, sier Opsahl.

Glutenfrie produkter foretrekkes også av mange som ikke har fått påvist cøliaki.

– Flere og flere sier de føler seg mer vel med et glutenfritt kosthold. Vi håper å knytte kontakter med bakerikjedene i landet. Istedenfor å produsere glutenfritt som et tilleggsprodukt i bakeriene kan de få levert våre produkter. Mange av produktene som vi selger i konditoriutsalget vårt kommer ikke til å komme i dagligvarediskene. Det er etterspørsel etter slike produkter, avslutter Heimlund.