Mangeårig president i BKLF, Garman Bore, har måttet gå den tunge veien til skifteretten for sine selskaper. Han mener sentraliseringen i bakerbransjen er et bransjeproblem.
Mangeårig president i BKLF, Garman Bore, har måttet gå den tunge veien til skifteretten for sine selskaper. Han mener sentraliseringen i bakerbransjen er et bransjeproblem.

Leirvik Dampbakeri konkurs etter 94 år

Sentraliseringen er et bransjeproblem, sier daglig leder og tidligere president i BKLF, Garman Bore.

Publisert Sist oppdatert

Vi fikk etter hvert alt for liten tilgang til dagligvare- og storhusholdningsmarkedet.

I slutten av forrige uke ble det kjent at Leirvik Dampbakeri & Konditori AS på Stord er konkurs. Det er også bakeriets tre kaféutsalg på øya; Kringla Konditori AS, Baksten AS og Karjolen AS – samt en blomsterbutikk.

Totalt har rundt 45 ansatte mistet jobben. 22 av dem var ansatt i Leirvik Dampbakeri, som ble startet av familien Bore i 1924. Daglig leder Garman Bore, som var femte generasjons driver av familiebedriften sammen med broren sin, forteller til Bakeri.net at de, som mange andre, har slitt med markedstilgangen i senere tid.

— Vi fikk etter hvert alt for liten tilgang til dagligvare- og storhusholdningsmarkedet. Slik som dagens marked ser ut, er det ikke plass til så store og kostnadskrevende anlegg som vårt ute i distriktene. Skal jeg ta på meg den gamle presidenthatten igjen, må jeg si at sentraliseringen er et bransjeproblem, sier Bore, som var president i BKLF i åtte år. Han var også med i styret i NHO Mat og Drikke.

Historisk bilde av ansatte ved Leirvik Dampbakeri.
Historisk bilde av ansatte ved Leirvik Dampbakeri.

Bore forteller at det er blitt gjennomført en rekke endringer og tilpasninger av driften ved Leirvik Dampbakeri gjennom årene, slik som nedskjæringer og innføring av nye skiftordninger.

— Vi var i endring hele tiden, og fjorårets resultat ser faktisk ut til å bli positivt etter flere år med underskudd. Bedriften er heller ikke spesielt gjeldstynget, for det meste av gjelden er intern gjeld mellom våre egne selskaper. Så det var hovedsakelig tilgangen til markedet som felte oss.

I sine glansdager hadde Leirvik Dampbakeri en årlig omsetning på rundt 36 millioner kroner. Men siden 2014 har den årlige omsetningen vært under halvparten av dette.

Haugli kan ta over

Etter konkursen på Stord har Haugli Bakeri i Haugesund fått mange telefoner, og daglig leder Stein Olsen forteller til avisen Sunnhordaland at de kommer til å sette opp en fast rute med leveringer til Stord, for å dekke etterspørselen der. Det kan også bli aktuelt for Haugli Bakeri å ta over noen av de konkursrammede utsalgene til Leirvik.

— Det er noe vi vil se på, forteller Olsen til Sunnhordaland.

Han er imidlertid ikke interessert i å ta over selve bakeriet, siden de selv har et nytt og moderne bakerianlegg i Haugesund.

Garman Bore sier til Bakeri.net at han er positiv til at Haugli Bakeri vurderer å etablere seg på Stord nå.

— Det hadde vært flott, for det er veldig viktig at flest mulig av de ansatte kommer seg tilbake i arbeid. Dessuten kan jo også Haugli trenge økt omsetning, sier han.

Brått arbeidsledig

Eline Aarskog er oppnevnt som bostyrer i de konkursrammede selskapene, og hun sier til Sunnhordaland at det vil bli holdt et møte for de ansatte innen kort tid. Der vil de blant annet få gode råd om veien videre.

— Å ta vare på de ansatte er en prioritert oppgave i denne fasen, sier advokaten, og opplyser at lønn som ikke er blitt utbetalt, vil bli dekket av lønnsgarantifondet.

Konditor Anne-Grethe Vassnes (28) er en av de ansatte som nå står uten jobb.

— Vi har jo fått noen signaler om hvor det bar. Vi hadde blant annet et personalmøte i februar, hvor det ble varslet om tøffe tider. Så på den ene siden er jeg ikke sjokkert over konkursen. Likevel var det brått og brutalt å få beskjeden, sier hun til Sunnhordaland.

En institusjon

Leirvik Dampbakeri & Konditori har levert brød og bakervarer til folket på Stord siden 1924.
Leirvik Dampbakeri & Konditori har levert brød og bakervarer til folket på Stord siden 1924.

Konkursen i Leirvik Dampbakeri var også en brå og brutal nyhet for mange av bakeriets kunder.

— Denne bedriften er en 94 år gammel lokal institusjon som mange har hatt et forhold til hele livet. Derfor er mange litt i sjokk nå, sier Garman Bore, og legger til:

— Jeg hadde selvfølgelig ønsket meg en annen utgang selv også.

— Hva tenker du om fremtiden, hva kommer du til å gjøre nå?

— Jeg har ikke begynt å tenke fremover ennå, svarer Bore.

 

Powered by Labrador CMS