– Jeg kommer nok til å savne sesongarbeidere, sirupsnipper, pepperkakedeig, kransekaker og pepperkaker. Men livet går videre, sier daglig leder for Regal Kjeks og Kakefabrikk, Øivind Kjørmo.

 

Startet med sirupsnipper

Regal Kjeks og Kakefabrikk (som ikke har noe å gjøre med Lantmännen Cerelias Regal å gjøre) ble etablert i Mjøndalen i 1961.

– Faren min kjøpte bakeriet i 1972. Da var jeg 16 år og ble med på driften, forteller Kjørmo.

1982 flyttet bedriften til Krokstadelva, hvor den har vært siden.

– Det hele startet med sirupsnipper, og så spesialiserte vi oss på julebakst. I 35 år drev vi i tillegg engrosvirksomhet ved siden av produksjonen. Vi kjørte salgsruter med blant annet kaker, brød, lomper, fiskemat, spekemat og sukkervarer til dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner, forteller Kjørmo.

 

Sesongproduksjon fra 2008

I 2008 ble engrosvirksomheten solgt ut, og de siste årene har Regal Kjeks og Kakefabrikk kun drevet med sesongproduksjon av sirupsnipper, pepperkaker, kransekaker og pepperkakedeig.

– Jeg har vært heldig som har hatt mange faste sesongarbeidere som har stilt opp år etter år, en kontordame som har jobbet deltid i over 30 år, en kone som har stilt opp der det trengs og en bror som var med i 14 år frem til 2006, sier Kjørmo.

 

Mistet de viktigste kundene

Etter 44 år med produksjon av julebakst synes han det er trist og vemodig å tenke på at det ikke blir noen 45. julestri i år. Hovedårsaken til nedleggelsen er at Regal Kjeks og Kakefabrikk mistet to av sine største kunder i 2013 og 2014. Først Plantasjen, og så Baxt da Baxt kjøpte opp Berthas.

– Dermed ble omsetningen for liten, og da vi ikke klarte å erstatte tapet, var eneste utvei å legge ned, sier Kjørmo, som nå er i gang med å selge utstyret fra fabrikken sin.

– Utstyrssalget går bra, og det er jo hyggelig å tenke på at det kan bli brukt videre andre steder, sier han.

Bildet: Regal Kjeks og Kakefabrikk, som ble startet i 1961, legges nå ned. Foto: Regal