– Vi anbefaler spot i 2022, men da med en maksgaranti for hele året, sier Sven Kåre Anfinset i Ustekveikja.

– Legg ikke skylda på engelskmennene

Sven Kåre Anfinset i Ustekveikja vil ikke at vi skal legge skylda på engelskmennene. Det er andre grunner til høy strømpris enn eksporten, mener han.

Publisert Sist oppdatert

Eksporten utgjør så lite at det å gi engelskmennene skylden for situasjonen blir for snevert.

Anfinset kommer akkurat fra et møte med en baker på Sørlandet. Vi leverer til bakerbransjen i hele Norge, sier Sven Kåre Anfinset.

Maksgaranti

Anfinset er seniorrådgiver i Ustekveikja Energi. Han har sine forklaringer på hvorfor strømmen er så dyr, og mener også han kan gi gode råd til bakere flest.

– Grunnen til at vi leverer til flere i bakerbransjen er at vi i sin tid begynte med å få Din Baker som kunde. Og så ballet det på seg over hele landet. Det har gitt oss god kompetanse med hensyn til hvordan produksjonen i bakerbransjen er. Dermed kan vi bidra til å gi gode råd med hensyn til blant annet effektuttak, sier Anfinset.

– Og gode råd er ikke dyre! Vi gir også råd om hvilke krav du må oppfylle for å få såkalt redusert forbruksavgift.

– Hva er rådet med hensyn til strømvalg nå? Fastpris eller spot?
– Vi anbefaler spot i 2022, men da med en maksgaranti for hele året. Dermed vet du at du ikke skal over taket på for eksempel 79 øre per kilowattime. Da kan du sove godt om natten, sier Anfinset.

Liten transportmulighet

Men hvorfor er det så høye priser nå?
– Det er jo ikke høye priser i hele landet. I Nord-Norge har det vært  tilnærmet normale priser, mens det i sør er ekstremt høye priser. Det er store områdeforskjeller. I nord har man normalt vannmagasinnivå, i sør er det unormalt lavt. Det er begrenset linjekapasitet mellom nord og sør i landet nå.

Det har ikke vært slik tidligere?
– Tidligere har man ført kraft fra Nord-Norge inn i Sverige for deretter å føre kraften sørover gjennom Nord-Sverige og så inn igjen til Sør-Norge. Men den muligheten har vi ikke nå på grunn av vindkraftkapasiteten i Sverige som opptar transporten mellom nord og sør.

Det er solgt masse strøm til kontinentet?
– Jeg nekter å si at det er en vesentlig del av forklaringen. Eksporten utgjør så lite at det å gi engelskmennene skylden for situasjonen blir for snevert. Norge har ikke eksportert mer i år enn i fjor.

Men hvorfor var det så ekstremt billig i fjor?
– Da var det masse vann i magasinene i Sør-Norge. Det var så mye at man måtte slippe ut hele 15 TWh forbi turbinene. Det ga tilnærmet gratis strøm. I år derimot var det lite snø i høyfjellet i vinter, og det var en varm og tørr sommer. Så nå i høst betaler vi prisen for en fin og varm sommer, sier Anfinset i Ustekveikja.

 

 

Powered by Labrador CMS