Opptil 80 prosent av beboerne på sykehjem er demente. Det er ofte sprik mellom hva beboere og ansatte opplever som meningsfullt og givende, viser studier. Dette er bakgrunnen for bakedagen på sykehjemmet i Oslo.

Ingrid Lamark og Mari Gjengedal i Norges bygdekvinnelag demonstrerte prosessen fra deig til ferdig lefse og sørget for at beboerne kunne få bake selv eller bare se og nyte opplevelsen.

– Det er meningsfullt og hyggelig å kunne besøke beboerne her på hjemmet, spesielt nå i førjulstiden. Vi ser at det bringer glede, aktiviserer og bringer folk sammen. Tradisjonsmat fungerer svært godt til dette formålet fordi eldre har sterke minner knyttet til sin barndomsmat, sier de to.

Fast tradisjon

En av beboerne på sykehjemmet, Arnfinn Nordbø (90) har vokst opp med å hjelpe til med takkebaksten på gården i Setesdal.

Nordbø begynte å bake lefser og flatbrød selv, etter han fikk et takkbakstkurs i julegave for 5 år siden. For han er bakingen blitt en juletradisjon.

– Det er viktig å kjevle hardt nok til at den blir skikkelig flat, og løst nok til at den ikke limer seg fast i bordplata, sier Nordbø.

Glede av baking

Midtåsenhjemmet har jobbet aktivt for å gi beboerne på demensavdelingen et bedre tilbud de siste årene. De startet prosjektet «Trygg og glad» høsten 2016 med bl.a. fokus på kompetanseheving av de ansatte, hensiktsmessig sammensetning av beboergrupper, og velferdsteknologi. Dette har resultert i bedre bomiljø, redusert medisinbruk og lavt sykefravær. De har laget «minnekasser» og tilrettelegger for at beboerne skal få delta i juleforberedelsene med bl.a. baking av julekaker.

– Vi ser at mange av våre beboere har stor glede av å delta i selve bakingen, og for andre er stemningen, duften og smaken nok, sier Helene Eikel, avdelingssykepleier på Midtåsenhjemmet.