Meny og Bakehuset har fått mye oppmerksomhet for det nye larvebrødet som ble lansert 5. mars.

Brødet er utviklet av Bakehuset, og den opprinnelige planen var å selge det i 22 utvalgte Meny-butikker på Østlandet i en testperiode ut måneden.

Larvebrød

Bakingen

 • Melet fra de norske melbillelarvene er et rent produkt (kun knuste larver) som ikke trenger noen form for tilsetningsmidler før utbaking.
 • Dette er ikke mel i tradisjonell forstand, og har dermed ikke de samme baketekniske egenskapene. Det er heller ikke en erstatning for hvetemel eller andre melsorter.
 • Melet inngår som en ingrediens i brødoppskriften på samme måte som andre ingredienser, og på samme måte som ved baking av tradisjonelle brød.
 • Bakehuset ønsker å skape vekst i brødkategorien og fornye seg for å ivareta behovene til fremtidige generasjoner.

Melbillelarvene

 • I et bærekraftperspektiv, er insekter, alger/tang og laboratorie-kjøtt definert som viktige deler av fremtidens mat.
 • Melbillelarvene, som er ca. 2 cm lange og lysebrune av farge, lever av matavfall (for eksempel fra øl-, grønnsak- og korn-produksjon). De får alt vann de trenger fra luften og gjennom maten.
 • Etter åtte uker blir de fryst og så tørket. En mindre del av larvene får utvikle seg videre til melbiller som igjen avler frem nye larver, som igjen kan brukes som proteinkilde.
 • De tørkede larvene inneholder 49 % protein og høye nivåer av jern, sink og magnesium, fosfor og mangan.
 • Larvene er vanlige som mat i mange asiatiske, afrikanske og latinamerikanske land, ca. 2 milliarder mennesker spiser insekter som en del av sitt daglige kosthold!
 • Larvene fryses, tørkes og males til mel hos Larveriet, før det sendes til Bakehuset.
 • Larveriet lager også to varianter av snack-poser med tørkede, crispy melbillelarver; En naturell og en med tilsatt chili. Disse kan spises som snack eller tilsettes i matlaging og matretter, for eksempel drysses over en salat.

Men på grunn av stor etterspørsel ble antall butikker utvidet til 32 etter kun én uke.

Og nå skal Meny-ledelsen vurdere muligheten for at de butikkene som ønsker det, skal få fortsette å selge Mjølmums.

800 brød første uka

– Salget har gått bedre enn forventet. Den første uka solgte vi over 800 brød, sier kategoriansvarlig for bakeri i Meny, Mari Kristine Kasbo.

Hun forteller at salget har holdt seg relativt stabilt utover i måneden, men noen butikker har solgt mer enn andre. Meny Bryn, Meny Nordbyveien og Meny Grønland er de butikkene som har solgt mest.

– Meny Bryn er den butikken som har solgt aller flest larvebrød. Der har de også vært veldig flinke til å informere om brødet og dele ut smaksprøver, sier Kasbo til Bakeri.net.

Har blitt en snakkis

Som forventet har det vært delte meninger om larvebrødet blant folk.

– Noen har reagert med avsky, men de aller fleste tilbakemeldingene vi har fått, har faktisk vært positive. Brødet har i det hele tatt fått mye positiv oppmerksomhet. Det har blitt en snakkis som de fleste har fått med seg, forteller Kasbo.

Interesse flere steder

De 32 butikkene som har fått ta inn Mjølmums denne måneden ligger i Oslo, Akerhus og Østfold. Det har imidlertid kommet henvendelser fra både butikker og kunder i andre landsdeler, der de også ønsker å prøve larvebrød.

– For eksempel er det stor interesse for dette brødet i Voss, i og med at larvene i brødet kommer fra Larveriet som ligger der, sier Kasbo.

Testperioden egentlig over

Samtidig har flere av butikkene på Østlandet uttrykt ønske om å få fortsette å selge Mjølmums.

– Derfor ser vi nå på muligheten for dette, selv om testperioden egentlig er over denne uka, sier Kasbo, og understreker at det ikke er tatt noen endelig avgjørelse ennå.

– Uansett har dette vært et spennende prosjekt, og det er tydelig at vi har truffet på et samfunnsaktuelt tema.