Enkelt og greit: To av de ansatte tar en prøveoppstilling med bil og telt før første tur.

Lar seg ikke stoppe av kjedemakt

Målet er å bli markedsledende i store deler av Sør-Norge, men Reppens Bakeri sliter med å få innpass i flere dagligvarebutikker. Løsningen kan være å selge direkte fra egne biler på nye steder.

Publisert Sist oppdatert

Vi har kjøpt et telt som vi setter opp utenfor den lille varebilen vår, og så har vi med oss kassaapparat.

I 1990 overtok Lisbet Reppen driften av et lite lefsebakeri med en årlig omsetning på rundt 100.000 kroner. Det ble starten på en lang periode med sterk vekst for denne Flekkefjord-bedriften. I 2016 omsatte Reppens Bakeri AS for nærmere 8 millioner, og målet er fortsatt vekst.

— Vi har stadig utviklet og ekspandert. For øyeblikket er vi i gang med nye investeringer på 3,5 millioner kroner for å sikre driften i mange år fremover, forteller styreleder Leif Reppen. Han er Lisbets ektemann og har vært med på å drive Reppens Bakeri siden 1992.

Nå nærmer både Leif og Lisbet Reppen seg pensjonsalder. Dessuten fikk Lisbet i fjor en alvorlig sykdom som førte til at hun ble uføretrygdet. Ekteparet har ingen barn, og ønsker derfor at de ansatte skal ta over driften av bakeriet innen få år.

— Selv er vi i ferd med å gå ut på dato, men vi har en gjeng med utrolig flinke ansatte som vi ønsker å overlate bedriften til, sier Leif Reppen.

Lisbets Potetkaker selges i alle dagligvarekjeder fra mellom Flekkefjord og Stavanger. I tillegg selges produktet hos noen delikatesseforretninger i Oslo-området, deriblant Gutta på Haugen og Maschmanns Matmarked.
Lisbets Potetkaker selges i alle dagligvarekjeder fra mellom Flekkefjord og Stavanger. I tillegg selges produktet hos noen delikatesseforretninger i Oslo-området, deriblant Gutta på Haugen og Maschmanns Matmarked.

Ivaretar håndverket

Reppens Bakeri ble opprinnelig startet av Leifs mor, Sonja Reppen, etter at hun giftet seg i 1942. Allerede som åtteåring hadde Sonja lært kunsten å bake potetkaker og lefser av moren sin. Nå begynte hun å bake for å spe på husholdningen litt i tider med trang økonomi, og det fortsatte hun med i større eller mindre grad resten av livet.

Etter at svigerdatter Lisbet, og etter hvert også sønnen Leif overtok bakeri-geskjeften, har den utviklet seg til en arbeidsplass for hele 23 personer. Mye av driften er nå automatisert, men maskinene er utviklet på en måte som i stor grad kopierer det gamle håndverket.

Reppens Bakeri produserer aller mest lomper, og hovedproduktet selges under navnet Lisbets Potetkaker.

— Det er i potetkakene pengene ligger. Men i tillegg produserer vi noe lefser og flatbrød, særlig på vinteren når det går mindre lomper, sier Leif.

Han forklarer at det spesielle med Lisbets Potetkaker er at de er betydelig tykkere enn andre lomper.

— Og, ikke minst, betydelig ferskere!

6000 lomper i timen

I 2006 investerte Reppens Bakeri i en ny produksjonslinje, som siden er blitt ytterligere utbygd med egne roboter. Totalt kan linjen i dag produsere så mye som 6000 lomper i timen. Men det er fortsatt mye ledig kapasitet, og målet er derfor å nå ut til flere kunder med Lisbets Potetkaker.

— Vi leverer per i dag til alle dagligvarekjeder i Vest-Agder samt noen i deler av Rogaland, men vi opplever at det er veldig vanskelig å få innpass hos dagligvarekjedene på nye steder. Tidligere kunne vi jo bare snakke med butikksjefen, men nå er det de store gutta som bestemmer alt, sier Leif en smule oppgitt.

Men han lar seg ikke stoppe så lett, og nå tror Reppen at han har funnet en løsning på problemet.

— Vi er direkteleverandør med egne biler som kjører ut varene. Nå satser vi på å selge direkte fra bilene på de stedene hvor vi ikke får plass i butikkhyllene, forklarer han.

Bakeriet er så vidt i gang med å teste ut den nye strategien denne sommeren.

Smaksprøver fra bilen

— Hittil har vi blant annet vært i Haugesund, hvor vi fikk leie en plass i Torggata av kommunen. Vi har kjøpt et telt som vi setter opp utenfor den lille varebilen vår, og så har vi med oss kassaapparat og det som trengs for å selge lomper. Planen er å etablere en rute med faste stoppesteder og tider. Konseptet vårt er å selge potetkakene samme dag som vi lager dem, for vi tror folk gjerne betaler litt ekstra for ferske kvalitetsprodukter. I løpet av neste år bør alt dette være litt mer på plass, sier Reppen.

I tillegg til å selge fra egne varebiler, har han innledet et samarbeid med Potetbilen, som driver et lignende konsept med salg av poteter.

— Potetbilen er allerede institusjon i området mellom Bergen og Haugesund. For oss er dette et fordelaktig samarbeid fordi Potetbilen trekker voldsomt med folk, sier Reppen.

Lokalt i Flekkefjord, Mandal og Kristiansand har Reppens Bakeri allerede godt over 90 prosent av lompemarkedet. På sikt er målet å bli markedsledende i et større område av Sør-Norge, nærmeste bestemt hele området mellom Oslo og Bergen.

— For å klare dette gjennom salg fra egne biler, er det bare én ting å gjøre: Vi må skryte mye av oss selv og gi ut smaksprøver, for når folk finner ut at de liker produktet, vil de også kjøpe det, sier Leif Reppen.

Powered by Labrador CMS