Bjarne Evensen, Andreas S. Hansen og Hege E. N. Braathen i Evensen’s Bakeri & Conditori på Kirkenær var ikke i tvil da de tidligere i høst ble spurt om å åpne bakeriet sitt for en Netflix-innspilling.

– Selvsagt sa vi ja! Denne typen publisitet er uvurderlig. Farmen-effekten merker vi fortsatt godt, sier Evensen til Bakeri.net.

Evensens’s Bakeri & Conditori ble startet av Bjarne Evensens oldefar så tidlig som i 1895. Så da den populære tv-serien Farmen (der deltakerne skal leve som man gjorde for 100 år siden) ble lagt til Gjedtjernet gård like utenfor Kirkenær, fikk Bjarne Evensen en idé. Han var aktiv i formøter og tilbød seg å produsere bakervarer til markedet i serien. Produksjonsselskapet likte ideen, og slik ble han en viktig del av statistgrunnlaget for både Farmen i 2018 og Farmen kjendis, som ble sendt i år.

– Seriene var lagt til henholdsvis 1918 og 1920, og på den tiden var jo Evensen’s Bakeri & Conditori allerede en godt etablert familiebedrift, sier Evensen, som fristet Farmen-deltakerne med blant annet wienerbrød og sjokoladekake på det ukentlige markedet. Og selv om han og bakervarene kun var synlig på skjermen i noen få minutter, var effekten formidabel. På denne tiden hadde Farmen nemlig opp mot 650 000 seere per program.

Ny mulighet for vekst

– Deltakelsen i Farmen gjorde at mange flere ble bevisst vår eksistens. Vi har fått mange flere kunder og økt omsetningen vår med cirka 20 prosent etter at vi var med der, forteller Evensen, som nå øyner en ny, god markedsføringsmulighet etter å ha lånt bort bakerilokalet sitt til Netflix.

– Regissør Harald Zwart og produksjonsselskapet Motion Blur er i høst i gang med innspillingen av en ny norsk originalserie til Netflix. Mesteparten av serien blir spilt inn på Skarnes, men da de trengte et lite konditori som kulisse en dag, kontaktet de meg. Historien i serien foregår i 2020. Interiøret og stilen i våre lokaler er fra tidlig på 1970-tallet, men likevel var det altså en egnet kulisse for denne serien, forteller Evensen.

Bjarne Evensen (t.h.) og kjendisregissør Harald Zwart utenfor Evensen’s Bakeri & Conditori på innspillingsdagen.

Bjarne Evensen (t.h.) og kjendisregissør Harald Zwart utenfor Evensen’s Bakeri & Conditori på innspillingsdagen.

Foto:

Thriller-drama med mørk humor

Netflix skriver i en pressemelding at den nye norske originalserien ennå ikke har fått noe navn. Den vil bli sluppet i løpet av 2021, men lanseringsdatoen er ikke klar ennå. Det som er klart, er at det blir et seks episoder langt thriller-drama med en solid dose mørk humor. Hovedpersonen i serien, Live Hallangen, blir først erklært død. Men så våkner hun opp på obduksjonsbordet med en plutselig og sterk tørst etter blod. Samtidig strever Lives bror, Odd, med å holde familiens begravelsesbyrå flytende. Problemet er at det rett og slett ikke er nok mennesker som dør på det lille stedet Skarnes i Norge. Etter hvert som Lives blodtørst bare øker, finner hun ut at hun kan bruke det nye behovet sitt til å hjelpe broren. Men er hun villig til å ofre andres liv for å redde seg selv og familiebedriften?

Ingen «dør» hos Evensens

Bjarne Evensen vet ikke noe særlig om hvilke scener som ble spilt inn i bakeriet hans da filmteamet var der i midten av september. Men han har fått en forsikring om at ingen kommer til «å dø» der.

– Jeg synes uansett at det var hyggelig å låne bort lokalet til Harald Zwart og hans team. Veier og alt ble sperret av, og det var mye folk her.

– Hvordan planlegger du å bruke dette i din markedsføring av Evensen’s Bakeri & Conditori fremover, og hva slags effekt forventer du å få denne gangen?

– Vi vil selvsagt utnytte dette for hva det er verdt. Men siden jeg ikke vet så mye om serien ennå, er det litt tidlig å mene noe om en eventuell effekt. Når serien kommer på skjermen, vil det nok være lettere å se hvordan vi kan bruke den. Jeg tipper at vi kommer til å bruke dette en del i sosiale medier fremover. Og så vidt jeg har forstått, er det ikke veldig lenge til serien vil bli sluppet. Det vil nok skje en gang i løpet av første halvår 2021, og da skal vi gripe raskt tak i det. For et lite bakeri som oss, er det artig å bli lagt merke til, sier Bjarne Evensen.

Netflix-produkt?

Han utelukker heller ikke at det vil dukke opp nye produkter i disken etter at serien er sluppet.

– Farmen-kaka er fortsatt veldig populær. Folk kommer langveisfra for å kjøpe akkurat den sjokoladekaka hos oss. Så det kan jo hende at vi kommer til å lage et Netflix-produkt også.