Valget av produkter med mindre gluten og ren mat er blitt et bevisst livsstilsvalg blant mange forbrukere, av helsemessige årsaker eller fordi man opplever større velvære ved å spise mindre gluten.

Interessen for urkorn og bakst med minst mulig tilsetting av gluten er økende.

– Nordmenn oppfatter at det er en direkte sammenheng mellom naturlighet og sunnhet. Forbrukerne søker trygghet, og foretrekker mat som er produsert i Norge, med få eller ingen tilsetningsstoffer og en tydelig varedeklarasjon. Dette gjenspeiles i bakerbransjen ved økt etterspørsel etter renere innholdsdeklarasjoner. forteller Henriette Thomsen, kategori – og utviklingssjef, akeri i Norgesmøllene.

Med bakgrunn i dette lanserte Møllerens Robust-serien i fjor, hvetemelet var først ute. Nå blir Robust-serien utvidet med sammalt mel.

 

Utvalgte kornsorter

Robust-serien er sammensatt av spesielt utvalgte kornsorter og har et sterkt gluten nettverk.

– Dette er et sterkt mel med kraftfulle egenskaper. Ved å bruke dette melet kan du bake uten å tilsette ekstra gluten, sier Thomsen.

Robust-melet har høy vannoppsugingsevne. Det erstatter tilsetning av gluten i mellomgrove og grove deiger og gir en sterk og smidig deig som tåler lange liggetider, ifølge produsenten.

 

Høyt proteininnhold

Melet egner seg derfor godt til håndverksbakst med nattheving. Lang prosesstid gjør at smakene får utviklet seg, slik at brødet får mye smak og god aroma. Melets sterke glutennettverk gir spenst og styrke, slik at brødene også blir lett å skjære.

– Robust melets egenskaper gir bakerne en unik mulighet til å forbedre brødvarene sine, sier Henriette Thomsen.

Proteininnholdet er høyt, om lag 14,5 prosent.