Av flere ulike brødtyper laget på spiret korn, er det spesielt det nye økologiske surdeigsbrødet bakt med spiret fullkornsmel fra hvete, bygg, spelt, linser og søramerikanske chiafrø, det knytter seg store forventinger til. Brødet markedsføres som et supersunt helsebrød med et lavere kalori- og karbohydratinnhold enn vanlige brød, og skal være like lettfordøyelig som en grønnsak. Det vises til at prosessen som spiret korn går gjennom, gjør at proteiner og karbohydrater brytes ned i kornet. Dette gjør de lett fordøyelige, og næringsstoffene raskt kan tas opp i kroppen uten at de går tapt i fordøyelsen. Samtidig økes antioksidantinnholdet og vitamininnholdet, særlig vitamin C og B.

80-årige Oddvar Forsberg, som har lang fartstid fra helsekostbransjen, farter verden rundt og plukker opp nye produkter. Denne gangen har det endt i et samarbeid om det nye brødkonseptet med daglig leder i Moss Finbakeri, Petter Lund.


Til ni Rema-butikker

– Brødet ble lansert forrige onsdag og leveres nå til ni lokale Rema-butikker i tillegg til våre to egne utsalg. Utover det opplever vi også interesse fra noen andre, men vet ikke helt hva som blir ut av det akkurat nå.

– Vi begynte med utviklingen av dette produktet for nesten ett år siden. Vi har hatt noen baketekniske utfordringer underveis blant annet knyttet til uvant og spesielt mel. Det har derfor tatt langt tid, men nå er vi klare, sier Lund.

– Dette er et mer lettfordøyelig brød. Årsaken er at vi bruker en spiret melblanding som gjør at kroppen greier å fordøye brødet like lett som en grønnsak. Dette er små babyplanter som blir malt opp til mel. Melet importeres fra Frankrike. I tillegg inneholder brødet fem prosent chiafrø. I tillegg er brødet økologisk.


Samarbeid

– Jeg har en ung mann på 80 år som jeg samarbeider med, sier Lund og henviser til Oddvar Forsberg som er genuint interessert i å få ut helsebringende ingredienser. Han har blitt en god venn som jeg gjøre flere prosjekter med. Han kommer med tips til meg, jeg prøvebaker og tester. Og av og til så treffer vi blinken.
Fra før av har de sammen utviklet tre andre brød under merkenavnet «Gullspira» som nå blir Debio-godkjente. Disse tre bakes på fullkorn spelt fra Holli Mølle. Også disse har fem prosent chiafrø.

Den nye produktet har også blitt prøvesmakt av Rema-kjøpmennene og det falt i smak.


Demo i butikkene

Siden produktet ble sluppet i forrige uke, har bakeriet fått et stort oppslag i Moss Avis og nyheten har spredd seg i sosiale medier. I tillegg startet de nå en annonsekampanje.

– Dette produktet er noe helt nytt og krever litt starthjelp. Derfor har vi demoer rundt i alle butikkene for at folk skal få smake og at vi kan fortelle om produktet. Salget startet litt tregt, men vi ser at vi nå selger stadig flere brød. Dette er et brød i øverste prissegment. Det koster 50 kroner og er bare 500 gram. For de som kjøper økologiske varer hos helsekostbutikkene er blir ikke dette oppfattet som dyrt, men vi skjønner at mange kan synes dette er mye penger for et brød. Råvarene er dyre og det gir et dyrere brød. Like fullt mener vi dette er et godt kjøp ut fra både sunnheten og at du gjennom dette brødet får i deg næringen du trenger med mindre mat.

Muligheter

Lund ser flere muligheter som leverandør til Rema.

– Vi ser at de har interesse for oss og våre produkter når vi kan tilby noe nytt. I tillegg bestreber vi oss på å ha en høy servicegrad. Jeg har stor respekt for Mesterbakeren og de produktene de leverer, men jeg må bruke min nærhet til vår fordel. Fra oss er det maksimum 10 minutter med bil til Rema-butikken som er lengst unna. Det gjør at vi kan levere brød til disse butikkene som er så varme at det ryker av dem ennå når de blir plassert i brødhylla.

– Jeg synes Rema får lite kred for at de slipper til lokale produsenter. Nå kan ikke jeg svare for hele landet, men her i vår region er de flinke til å slippe oss til med våre produkter. Her er de definitivt med på å opprettholde mangfoldet ved at de lokale kjøpmennene har frihet til å bruke lokale aktører som oss, sier Lund.