Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Landbruket må ta sin del av klimagassreduksjon

Dyrking av korn og grønnsaker gir lavere utslipp av klimagasser enn produksjon av kjøtt. Dette kan bety økt salg av brød- og kornprodukter i fremtiden.

Publisert Sist oppdatert

Det er en fin mulighet til å få vist frem de positive klimaegenskapene brød- og kornvarer har, sier Gunnar Bakke.

Melding til Stortinget nr. 11, ”endring og utvikling” – en fremtidsrettet jordbruksproduksjon, eller jordbruksmeldingen ble i dag presentert av statsråden. I meldingen legger han vekt på at Norge har internasjonale forpliktelser når det kommer til å redusere klimagass utslipp.

 

Kan være gode nyheter for brød- og kornvarer

– Dyrking av vegetabilske matvarer som korn og grønnsaker medfører lavere utslipp av klimagasser enn produksjon av animalske matvarer som melk og kjøtt, står det blant annet i meldingen.

Det kan på sikt bety et større trykk på å redusere kjøttinntak og øke korninntaket hos forbruker.

– Dette er et tungt argument for å spise mer brød- og kornvarer og en god mulighet for bakerbransjen til å posisjonere seg. Det er en fin mulighet til å få vist frem de positive klimaegenskapene brød- og kornvarer har, sier Gunnar Bakke i BKLF om meldingen.

– Hvis forslaget blir vedtatt vil dette gi større muligheter for at menneskeføde i større grad skal basere seg på kornvarer, det vil igjen gi kornprodusenter og bakervareprodusenter store muligheter inn i fremtiden.

– Meldingen løfter også frem næringsmiddelproduksjon og ser hele verdikjeden, positiv for oss matprodusenter, sier Bakke.

 

Korn får mer konkurranse

Statsråden fremmer også forslag i meldingen om å avvikle ordningen med markedsregulering på korn og egg.

– Innen korn og egg kan markedsbalanseringen foretas av en uavhengig aktør. Det vil styrke legitimiteten og fjerne usikkerheten om enkelte aktører nyter godt av fordeler som andre ikke har, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale til NTB.

 

Trenger markedsordningene

For å nå Stortinges mål om økt matproduksjon, trenger vi markedsordningene, sier Felleskjøpet på sin side.

–  Sikkerhet for avsetning av bondens produkter i markedet og lønnsomhet for bonden gjennom uttak av målpris avtalt i jordbruksforhandlingene er en viktig forutsetning å videreføre kanaliseringspolitikken. Dette har vært hensikten med markedsordningene fra de ble etablert, sier Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri og Norske Felleskjøp til egen nettside.

Regjeringen foreslår i dag endringer på markedsordningen for geitemelk, svin, egg, korn, epler og poteter. I tillegg foreslås det å fjerne en rekke enkeltordninger som i sum vil svekke norsk matproduksjon, særlig i distriktene, mener Felleskjøpet.

Powered by Labrador CMS