Gunvor Fiskå er daglig leder av Ryfylke bakeri, og er leder i Stavanger og omegn baker og konditorlaug, også kalt Stavangerlauget. Lauget har eksistert så langt tilbake som 1690 – den gangen det kun var fem bakere i Stavanger by. Over tre hundre år senere, og enda flere bakere senere – er lauget arrangør for Rogalandsmesterskapet, som er en lærlingekonkurranse som skal pågå under Landsmøtet i Stavanger helgen 28-30. august. Her skal deltakerne lage en kake i tre etasjer, pluss en til dommerene, og to stykker marsipanfigurer under tema «Rogaland».

– Det er lauget som er arrangør for Rogalandsmesterskapet. Vi har hatt en komité som består av personer fra styret i lauget, opplæringskontoret og lærere som har vært ansvarlige for planleggingen av konkurransen. Bedriften min har også en deltaker i Rogalandsmesterskapet, forteller Gunvor Fiskå.

325 år er lenge…

– Da lauget ble dannet i 1690 var det fem bakere i byen. Bransjen har i Stavanger i likhet med resten av landet selvsagt gjennomgått store forandringer siden den gang. Vi i Stavangerlauget er stolte av å være et aktivt laug, vi har et stort faglig samarbeid både med medlemsbedrifter og leverandører, sier hun.

Hva skjer under mesterskapet?
Deltakerene skal lage en kake i tre etasjer pluss en til dommerene, og to stykk marsipanfigurer under tema «Rogaland». Kakene skal produseres på Jåttå videregående skole, og deretter fraktes til hotellet for utstilling. Deltakerene er ferdig utstilt når landsmøtedeltakerene er ferdig med møtene. Landsmøtedeltakerene får nå mulighet til å stemme på sin favoritt, og vinneren av denne publikumsprisen blir vinner av kr 2000,- sponset av Pals. Vinneren av konkurransen får et kurs sponset av Stangeland Mølle, informerer Fiskå.

Det er Baker- og konditorlandslaget som er dommere under lærlingekonkurransen og Årets Kake.

På hvilke andre måter skal jubileumet markeres?
– Fredag før «get-together», så samles noen av bakerbedriftene til et stort brødtorg i sentrum av byen. Her stiller tolv bedrifter opp med sine varer og deler ut til innbyggerne i byen gratis. Eddi Eidsvåg er konferansier. Dersom noen har lyst å betale, så går pengene uavkortet til pøbelprosjektet, sier Gunvor.

Pøbelprosjektet har som mål å få unge mennesker i Stavanger ut i jobb eller på skole, og det er Eddi Eidsvåg som har utviklet prosjektet i sitt bakeri i Sandnes, står det på nettsiden.

Når deltakerne i Rogalandsmesterskapet er presentert, og publikum har gitt sin stemme til publikumsprisen, så flytter alle seg over til DNB Arena – hvor premieutdelingen og selve feiringen av 325-års jubileet skal foregå.
– Dette er slutt kl 18.15, så en rekker akkurat å ta på danseskoene før festmiddagen, melder Gunvor Fiskå.

Deltakerliste under Rogalandsmesterskapet

LAG A
Kjell Olav Barkved
Født 16.01.96
Bosted: Stavanger
Lærling hos Romsøe produksjon, ferdig om 1 år

Astrid Midtun
Født 24.03.96
Bosted: Sola
2 årig matfag Jåttå VGs, jobber på Slikkepotten, Sandnes

LAG B
Sifa Gulluoglu
Født 11.02.95
Bosted: Stavanger
Lærling Buøy Bakeri og konditori

LAG C
Sunniva Nergård  Myhre
Født 05.11.95
Bosted: Stavanger
Ferdig utlært denne våren hos Ryfylke bakeri og konditori
Deltok i NM ung konditor.

LAG D
Mary Stine Røstad
Født: 12.03.94
Bosted: Randaberg
Ferdig utlært hos OC Roxman bakeri & konditori i disse dager

Iselin David Larsen
Født : 29.08. 93
Bosted: Stavanger
Matfag Godalen vgs. Skal starte på 2. året. Jobber hos Sjokoladepiken.