Georg Husebæk, ny adm. direktør i Din baker. Georg Husebæk, ny adm. direktør i Din baker.

– Kun uker unna konkursbølge

Din Baker-sjefen er redd baker- og konditorbransjen blir glemt i koronakrisen og har sendt brev til finansministeren og landbruks- og matministeren. Hvis det ikke kommer gode støtteordninger er det kun snakk om uker før vi ser en bølge av konkurser i bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Slik situasjonen er nå er vi kun uker unna en konkursbølge i håndverksdelen av norsk baker- og konditorbransje.

Georg Husebæk er oppriktig bekymret for sine medlemmer. De fleste er hardt rammet av koronasituasjonen. Uttrykket «å rette baker for smed», skrives nå om til «å rette baker for korona».

– Det er ikke vi som har stengt skoler, kantiner og serveringsteder eller bedt kundene om å holde seg hjemme. Det vil være helt urimelig at vi skal ta den belastningen alene. Vi sitter med en følelse av at dugnadsinnsatsen vår er verdsatt, men at vår overlevelse som samfunnsstøttende bransje blir glemt, sier Husebæk.

Det er noe av grunnlaget for at Husebæk, sammen med Ingrid Hancock Bjerknes i Cakes by Hancock, nå har sendt brev til finansministeren og landbruks- og matministeren. Brevet har overskriften «Håndverksbakeriene & konditoribransjen frykter massiv bedriftsdød pga COVID-19». I brevet på tre sider legges det vekt på bransjens kultur og tradisjoner, bransjens sårbarhet og konsekvensene hvis deler av bransjen ikke overlever denne krisen.

I brevets avsluttende konklusjon står følgende: Får ikke vår bransje riktig støtte, vil ringvirkningene skape ytterligere større utfordringer for samfunnet vårt. I tillegg vil tradisjonsrike håndverksbedrifter, store som små, måtte avvikles. Det siste man vil når man kommer ut av Corona-krisen blir å feire dette med å spise et knusktørt kakestykke fylt av alt annet enn norske råvarer fordi håndverksbakerne og -konditorene har dødd ut, og alle bakerne og konditorene har mistet arbeidsplassen sin…

– Kun uker unna konkursbølge

– En del av våre dagligvarekunder bestiller litt mer enn før og noen lokale dagligvarebutikker tar inn mer fra lokale matprodusenter, det er vi takknemlige for. Flere av våre medlemmer har også startet med hjemlevering og utvidet tilbud for å handle på nett. Dette er imidlertid ikke nok. Våre medlemmer har tapt mellom 60% og 90% av sin omsetning.

– Kan håndverksdelen av bransjen bli radert ut?
– Det er en høyst aktuell problemstilling. For at det skal unngås må vi få dekket de faste kostnadene. Jeg snakker med flere medlemsbedrifter som for 14 dager siden hadde god likviditet. Nå, kun to uker senere, må de begynne å sortere om det er ansatte, leverandører eller skatter og avgifter som skal prioriteres.

– Betyr det at det kun er kort tid til vi ser de første konkursene i bransjen?
– Slik situasjonen er nå er vi kun uker unna en konkursbølge i håndverksdelen av norsk baker- og konditorbransje.

Store forventninger til fredag

Fredag fremlegges nye krisepakker til næringslivet. Husebæk har store forventninger til at det kommer ordninger der som treffer baker og konditorbransjen bedre.

– Ønskedrømmen er å få tiltak som er treffsikre og som hjelper bakerne gjennom denne krisen. Vi må få dekket de løpende kostnadene som strøm, forsikring, husleie og andre kostnader som ikke stopper selv om omsetningen forsvinner. Samtidig jobber vi sammen med Cake it Easy for å få opp en kampanjeside som handler om å støtte sin lokale baker.

– Det er lite informasjonen rundt krisepakkene som er lansert, blant annet vet vi lite om når man kan få utbetalingene. Det begynner å haste for mange nå. Veldig mye står og faller på tiltakene som presenteres førstkommende fredag. Dette må være ordninger som ikke er for kompliserte og som gjør det lett å dokumentere de faste kostnadene i bedriften.

– Jeg håper løsningene som kommer er mest mulig lik den danske modellen der myndighetene har gått direkte inn og dekket de faste kostnadene. Det er det vi ønsker oss, sier Husebæk.

Powered by Labrador CMS