Instagram-kontoen @kremno_elin hadde over 58.000 følgere da den ble hacket og plutselig forsvant i slutten av april i år.

– Det skjedde i løpet av et brøkdels sekund. Da jeg fikk melding om at noen hadde logget seg inn på min konto var jeg råkjapp, for jeg satt ved pc-en. Jeg opprettet et nytt passord med en gang, men det var likevel for sent, fortalte Elin Vatnar Nilsen til Bakeri.net kort tid etter angrepet.

Elin er utdannet konditor, og hun har i over 20 år drevet det populære nettstedet, og senere bloggen, Krem.no. De siste årene har hun også blitt stor på Instagram, der hun daglig byr på seg selv og deler alt fra inspirasjon og kunnskap til egne meninger og morsomheter.

Influenceren forteller at hun brukte en såkalt totrinnsverifisering som sikkerhet, og at dette har hjulpet henne mot hackerangrep tidligere.

Vanskelig å få kontakt

Men denne gangen klarte altså hackerne å komme seg inn på tross av totrinnsverifiseringen. Og kort tid etter fikk Elin meldinger på WhatsApp fra noen som skrev at de hadde tatt over kontoen hennes. Hackerne var dårlige i engelsk, men de skrev at de ønsket å inngå en avtale med Elin. Hun skulle få Instagram-kontoen sin tilbake når de ble enige.

Elin svarte ikke på meldingene, og hun vurderte heller aldri å utbetale penger til hackerne. Hun visste at det i teorien ville være en smal sak for Instagram/Facebook å gjenopprette kontoen hennes. Den store utfordringen var å klare å komme i kontakt med folkene som driver disse plattformene. Til slutt var det Instagram-vennen @andershusa som hjelp Elin med å komme i kontakt med en person bak metamurene. Og litt over en måned etter at hun forsvant fra Instagram, var @kremno_elin like plutselig tilbake.

Fremsnakker Anders

«Jeg kan takke EN mann for at jeg fikk instagramkontoen tilbake: Anders Husa. Han brukte sine kontakter så jeg fikk hjelp.» Det skriver Elin i et innlegg hun har kalt «Appreciation post», hvor hun fremsnakker arbeidet til Anders Husa:

«Sammen med Kaitlin Orr reiser Anders Husa verden rundt for å spise. Opplevelsene deler de på www.andershusa.com. Paret har base i København og er viden kjent for sine kulinariske guider. Nylig har de også lansert et medlemsbasert community for matelskere som heter The Hungries. Medlemmene er spredt over hele verden og samles til events – enten på nett eller fysisk. Som medlem får du tilbud om å være med på for eksempel restaurant-åpninger, kursing fra stjernekokker eller matreiser.»